Erdélyi burgonyás cipó

Hozzávalók:


60 dkg BL 80-as kenyérliszt
• 1/4 tk szárított élesztő
• 20 dkg burgonya
• 2,5 dl víz (használhatjuk a krumpli főzőlevét) + a kovászhoz
• 2 dkg friss élesztő
• 2 tk só
• 1 tk méz

Elkészítés:


A sütés előtti este készítsük el a kovászunkat: 20 dkg lisztet keverjünk el a szárított élesztővel és kb. 1-1,5 dl langyos vízzel, hogy sűrű nokedlitészta-állagot kapjunk. (A ciabatta receptjéhez hasonlóan.) Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük a tésztát reggelig. Másnap a burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, a főzővizet tegyük félre, a burgonyát törjük össze villával. A tört burgonyát keverjük el a maradék 40 dkg liszttel, sóval, a kovásszal. 2,5 dl langyos főzővízben keverjük el a friss élesztőt, a mézet, majd ezt fokozatosan adagolva keverjük a tésztához, hogy ruganyos állagot kapjunk. Gyúrjuk alaposan össze, dagasszuk 8-10 percen át. Konyharuhával fedve hagyjuk kelni 2 órán keresztül. Ekkor enyhén gyúrjuk át, formázzunk belőle cipót, helyezzük lisztezett sütőlemezre, itt is kelesszük 1 órán át. A sütőt melegítsük elő 230 °C-ra, a sütő aljára tegyünk tálkában vizet, a kenyeret sütőbe tevés előtt spricceljük meg vízzel. Süssük 15 percet 230 °C-on, majd kb. 40 percet 200 °C-on.