1 kg lilahagyma félkarikára vágva
10 dkg cukor
5 dkg sötétbarna lágy nádcukor
1 mk. só
2 babérlevél
3-4 db fahéj
5 cm nagyságú gyömbér
5-6 szem szegfűszeg
1 kisebb csili vagy fél mk. szárított csili (elhagyható)
2 dl balzsamecet
2,5 dl száraz vörösbor
20 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
A hagymát az áfonyával/ mazsolával, cukorral, kevés sóval és a fűszerekkel elkeverjük, majd félórát pihenni hagyjuk. Ezután a borral és ecettel leöntjük, felforraljuk, majd a lángot lejjebb véve addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Ez kb. 1-1,5 óra. Üvegekbe töltve hűtőben hetekig eláll, de ha dunsztoljuk, akkor hónapokig is pihenhet a kamra polcán.