45 dkg liszt B55 25 dkg vaj 10 dkg zsír 10 dkg sajt (legjobb az ementáli) 1 doboz kicsi tejföl 1cs sütőpor 1 db tojás (a tészta megkenéséhez, nem a tésztába!) ízlés szerint só
Az átszitált lisztet a belekevert sütőporral, a hideg, viszonylag apró kockákra vágott vajat, a zsírt, valamint a kis doboz tejfölt gyors mozdulatokkal egynemű tésztává kell összeállítani, amit három nagyjából egyforma méretű cipóra kell szétosztani. Minimum egy órát (de legjobb 2) hűtőben pihentetjük fóliába csomagolva. Addig a sütőt előmelegítjük 220 fokra, 1-2 tepsit kibélelünk sütőpapírral, előkészítjük a derelyevágót vagy egy éles kést, lereszeljük a sajtot. Egy bögrében fel kell verni a tojást. Az első tésztagombócot elővesszük, lehetőleg téglatest alakúra kell formázni, majd vékonyan lisztezett deszkán fél (!!) kisujjnyi max. 0,5 cm. vastagra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni vele, mert a kéz melegétől hamar felolvad a tésztában lévő zsír és vaj, és nem lehet nyújtani. Érdemes törekedni a téglalapforma megtartására. A lényeg csak annyi, hogy viszonylag egyforma hosszúságú ropi legyen majd a végeredmény. A tésztát megkenjük tojással, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd a lehető legvékonyabban, kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk fel. A csíkocskákat egyesével kell a tepsibe helyezni, figyelni kell, hogy aránylag egyenes maradjon. Rakhatjuk őket egymáshoz szorosan, akár egy mm-re is, hisz nem baj, ha összesülnek. Egy adag kb. 20 perc alatt sül szép pirosra, ropogósra. Érdemes őket egy éles késsel még forrón szétválasztani.
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóvalösszeállítjuk a tésztát, amit 15 percig hideg helyen pihentetünk. 1 tojást villával kissé felverünk, felét ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk kis cukros tejben. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel. Mele...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesElkészítéséhez a tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd 6 db háromszöget vágunk belőle. A közepébe a sajtkrémet kikeverjük a mustárral, és megkenjük vele mindegyik háromszö...
Elkészítési idő: 30+26 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt egy csipet cukorral és a tejjel felfuttatom, majd a tészta hozzávalóit összegyúrom rétestészta keménységűre. 1 órán át letakarva pihentetem, majd kinyújtom 1/2-1 cm vas...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű