A vajas részhez
260 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)
A tésztához
300 g búzaliszt (BL55)
30 g vaj
3 db tojássárgája
1 evőkanál ételecet (10%-os)
175 ml víz (hideg)
1 csipet só
Szóráshoz
150 g búzaliszt (BL55)
1.A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre.
2,Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojások sárgáját, a vajat, az ecetet és a hideg vizet, majd egy fakanállal összedolgozzuk.
3.Egy alaposan belisztezett felületen átgyúrjuk. Még kb. 80-100 g lisztet felvehet, de ez függ az alapanyagoktól is. 20 percig pihentetjük.
4,A tésztát kissé kinyújtjuk, majd rátesszük a közepére a vajas részt.
5,A tészta felső egyharmad részét a vajas részre hajtjuk, majd az alsót is.
6.Ráhajtjuk a két oldalsó fület is.
7,Kinyújtjuk a tésztát.
8,Az alsó, és felső 1/3-ad részét középre hajtjuk.
9.Ezután félbe hajtjuk, és 20 percig pihentetjük. A hajtogatást és a pihentetést még kétszer végezzük el. Mindig figyeljünk oda, hogy alá legyen lisztezve a tészta, mert ragadhat.
10.És már meg is tölthetjük a kedvenc töltelékünkkel az elkészült leveles tésztát. :)
Ez a leveles tészta recept egy családi örökség, évek óta használom és még soha nem csalódtam. Sós és édes töltelékkel egyaránt nagyon finom, a gyerekek nagy kedvence. Az ízesítésének és a formázásának csak a fantáziánk szabhat határt. Általában 200 C fokon sütöm 20 percig, de ez függ a tölteléktől is, és attól, hogy a tészta milyen vastagra van nyújtva. Ha kb. fél centiméteresre nyújtjuk, akkor ez a sütési idő pont megfelelő.
A mézet meglangyosítom, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával habosra keverem. Beleteszem a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd őrölt fahéjjal, szegfű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot habosra keverjük a vajjal majd a tojásokat is hozzákeverjük, végül a darabolt diót is. Utána hozzáadjuk a pirított cukrot is. A masszát ostyalapok közé kenjük, több réteg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet felforralom, bele só, a margarin, a cukor, majd lassú tűzre veszem és a lisztet folytonosan keverve rakom bele. Amikor már összeállt, leveszem a tűzről és hozzáadom a tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű