25 dkg vaj/margarin
25 dkg cukor
50 dkg liszt
2 egész tojás
1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
csipet só
Ízesítés nálam:
alap vaníliás
mézes fűszerkeverék
csokoládé darabkák
cukrozatlan kakaópor
A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, csipet sóval, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, végül beleverjük-belegyúrjuk a lisztet is.
Hagyjuk pár percet pihenni, a meglehetősen lágynak tűnő tészta megembereli magát, és kitűnő állaga lesz.
Osszuk annyi egyenlő részre, ahányféle ízesítést szeretnénk, és a fűszereket, egyéb anyagokat külön-külön gyúrjuk bele.
Nincs más dolgunk, mint betölteni a gépbe a tésztahurkákat, és száraz tepsibe nyomni a kekszeket (se kikenés, se sütőpapír!).
180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük: ha már picit színesedik az alja, készen is van.
A kekszre pedig vidáman rá lehet járni, kávé mellé, bögre tejhez, uzsonnára, vagy csak úgy nassolni belőle :-)
Az ízesítés abszolút fantázia és kamratartalom kérdése: lehet különféle fűszerekkel, olajos magvakkal, kakaóval, kókuszreszelékkel, csokoládéval, kávéval... Ha nagyobb mennyiségű szárazanyagot teszünk hozzá, pl. kókuszreszeléket, a liszt mennyiségét érdemes annyival csökkenteni.
Egy magas falú lábasban 10 dkg kristálycukrot karamellizálunk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp hogy csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk.A fehérjét habbá verjük majd hozzá adjuk a cukrot,,,A jól kikavart tojássárgáját + 1 vanilias cukrot a habhoz keverjük úgy hogy ne törjön .-A lisztet +...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KözepesA kölest, hajdinát én kávédarálón szoktam "lisztté" őrölni. Így nem kell gluténmentes malomban őrölt után járkálnom: egyszerűbb és olcsóbb is. A kuglóf formát kend ki vékonyan k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű