Meglehetősen logikusan hangzik, hogy, miközben a csirkehúst (s általában a baromfihúst) a legnagyobb jó szándékkal mossuk, a konyhában láthatóan és láthatatlanul is szétfreccsenő vízcseppekkel a baromfihús felszínéről lemosott baktériumokkal a környezetünket is megfertőzzük. A lakosságnak közel a fele mossa meg a csirkehúst, miközben mindezzel a konyhát is akaratlanul fertőzi. A legismertebb baromfiakhoz kötődő kórokozó baktérium a Salmonella spp. Akad azonban egy másik, kevésbé ismert,
ám jóval gyakrabban megbetegedést okozó baktérium is, melynek a fő forrásai ugyancsak a baromfiak, így a csirke is. Ez a másik baktérium nemzetség a Campylobacter, melynek tagjai a hasmenéses campylobacteriosis megbetegedés kórokozói. Évente világszerte milliós nagyságrendben betegednek meg a baromfiak terjesztette Campylobactertől. A Campylobacter nemzetség tagjai az egészséges baromfiak belsőségeiben, különösen a májában, is megtalálhatók, ám a főzés, sütés során szerencsére elpusztulnak.
Hogyan előzhető meg a fertőzés?
A nyers baromfihúst ne mossuk meg és alaposan főzzük, süssük meg! A hús mikrobiológiai szempontból biztonságos belső hőmérséklete min. 74°C legyen! A főzés előtt és a közben is mindig mossunk kezet meleg, szappanos vízzel! (A szappanok többsége ugyan nem pusztítja el a baktériumokat, de leoldja a kézhez tapadt zsírt, s benne a kórokozókat.) A keresztbefertőződések elkerülésére (ez lenne a jó!) használjunk külön vágódeszkát a húsokra és a zöldségekre!
A tepsit terítsd be a sütőpapírral, majd rakd rá a kenyeret, A tojást felvered, hozzáadod a tejfölt, majd jól keverd el, aztán tegyél bele mindent, amit előkészítettél. Ezt kanalaz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokból a virsli, 1 tojás kivételével kelesztőtálban tésztát gyúrok,majd lefedve duplájára kelesztem. Ezután a tepsi méretének megfelelőre kinyújtom.(Én 32×36 cm-es-ben...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat ledaráljuk, besózzuk es üvegekbe rakjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojásokat megfőzzük, és meghámozzuk. 2. Apróra vágott vöröshagymát zsírban megpirítunk, egy kevés pirospaprikát, sót adunk hozzá. 3. A meghámozott kemény tojást kariká...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz