500 g marha - lapocka
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 db tojásfehérje
3 púpozott teáskanál só
3 teáskanál fekete bors (egész)
2 L víz
1 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 db petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
1 db zellergumó (nyers)
3 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 közepes fej vöröshagyma
Először a marhahúst daráljuk le, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a tojásfehérjét. Alaposan dolgozzuk össze.
Majd egy fazékba téve szórjuk rá a sót és a borsot, öntsük fel a vízzel és tegyük fel a tűzhelyre.
A zöldségeket pucoljuk meg és aprítsuk fel.
Mikor megvan, addigra már habzik a víz is. Most tegyük a zöldségeket a vízbe.
Vegyük a tűzhelyet a legkisebb fokozatra és 4, 4 és fél órán át lassan, gyöngyözve főzzük fedő nélkül a levest. Időnként, ha sok rajta a hab, nyugodtan leszedhetjük kanállal.
Az idő lejártával egy lábas fölé tegyünk egy nagy szűrőt. Tegyünk bele több rétegben sűrű szövésű, tiszta konyharuhát.
Szűrjük át rajta a levest.
Forrón tálaljuk. Levesbetétként májgombóc, grízgaluska, főtt tojás, vagy akár a főtt zöldségek valamelyike is kerülhet.
A zöldségeket és a húst előkészítjük, feldaraboljuk. Egy lábasban megolvasztjuk a zsírt, majd megpároljuk a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Hozzáadjuk a báránycombot, a fok...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: KözepesA salátaleveleket megmossuk, és forrásban lévő vízben megfőzzük. Közben az olajból és a lisztből rántást készítünk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, és felengedjük a tejjel. Sóz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt! Jól mossuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Az is beleszámít a brokkoli súlyába! A...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KözepesA húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla. A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű