4 adag
2.5 dl tej (magas zsírtartalmú)
2.5 dl habtejszín (nem Hulala)
10 dkg trappista sajt (reszelt)
10 dkg füstölt sajt (reszelt)
1 csokor petrezselyem (finomra vágott)
1 evőkanál étkezési keményítő
tengeri só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
A tejet, a tejszínt és a reszelt sajtokat egy lábosba tesszük, és együtt folyamatos keverés mellett közepes lángon felmelegítjük, amíg a sajtok olvadni nem kezdenek.
Az étkezési keményítőt egy kevés meleg vízzel elkeverjük, és ezzel sűrítjük a mártást. Ízesítjük kevés sóval, ételízesítővel (a sajtok sósak, vigyázzunk mennyit teszünk bele) és borssal.
A mártást kiforraljuk (ha sűrűnek találjuk, kevés tejjel/tejszínnel lazíthatjuk), majd végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét.
A világon talán a legegyszerűbben elkészíthető sajtmártás... Tejszínesen krémes, a füstölt sajttól különleges ízű, a friss petrezselyem tökéletesen illik hozzá, de metélőhagymával is kipróbálható. Ha nem szereti valaki a füstölt sajtot, helyettesítheti bármilyen kék sajttal. Minden mártást étkezési keményítővel sűrítek, sokkal selymesebb ízt ad, mint a liszt. Sült szárnyas húsok mellé ajánlom.
Mind közül ez a legegyszerűbb változat. A hozzávalókat egyszerűen keverd össze egy edényben, és főzd őket együtt 15 percig. Ha kész van, már adhatod is a kész csirke mellé.
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűStruktúra Egy szósz felépítéséhez minden esetben a következő három dologra van szükség: Folyadék Sűrítő anyag Ízesítő-szerek, fűszerek Folyadékok Az öt alapmártás öt különf...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz újhagymát, megtisztítjuk, mossuk, gyűrűkre vágjuk. A vaj felét egy edényben felforrósítjuk, rászórjuk a hagymagyűrűket, kb. 3 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk az áttört fokh...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: NehézELKÉSZÍTÉS A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat egy tálba tesszük, és folyamatos keverés mellett az 1 dl olajat lassan, szinte cseppenként adagolva hozzáadjuk. Ha kissé...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű