Amit szerintünk érdemes szerintünk (zárójelben a tippünk a szavatossági időre, majd utána a valós):
cukor (Örökké eláll, legfeljebb összeáll) Minőségét korlátlan ideig megőrzi
só (Örökké eláll) Minőségét korlátlan ideig megőrzi
olaj (2 év) 1 év
liszt (ameddig nem mennek bele a molyok, de max. 2 év) 6 hónap
rizs (2 év) 2 év
paradicsomkonzerv (10 év) 2 év a gyártástól számítva
kukoricakonzerv (10 év) 3 év a gyártástól számítva
babkonzerv (10 év) 3 év a gyártástól számítva
tészta (2 év) 2 év a gyártástól számítva
halkonzerv (10 év) 3 év a gyártástól számítva
pálinka vagy vodka (örökké) tkp. örökké, de a pálinka erősen veszít az aromájából, de meg nem romlik
fűszerek (1-2 év) 3, 6, 12 hónap
tea (1-5 év nyilván az aromáját folyamatosan veszítené el) 6 hónap
kávé (1-5 év nyilván az aromáját folyamatosan veszítené el) felbontás után 1 hónap
méz (szerintünk bármeddig jó) 2 év
lekvár, főleg szilva (10 év legalább) 1 illetve 2 év
cigaretta, bár egyikünk sem dohányzik (ugyanúgy mint a tea)
jód (10 év)
gyógyszerek (lejárat után se dobnánk el ha nincs más) fájdalomcsillapítók általában 2 év
C vitamin (1-5 év) 2 év aszkorbinsav (tartósítani is) (igen, tudjuk hogy az aszkorbinsav L-enantiomere más néven C-vitamin) 2 év
szódabikarbóna (minimum 5 év) Minőségét korlátlan ideig megőri.
ecet (tapasztalat 12 év minimum ? Minőségét korlátlan ideig megőri.
étcsokoládé (2 év) 1 év
tojáspor (1 év)
tejpor (2-3 év)
Receptek maradékokból. A NÉBIH és az OÉTI órákat zengene arról, hogy meddig fogyasztható a maradék étel. Bármilyen fura, sok az effajta megbetegedés az országunkban. Úgy gondoljuk, hogy ami már megsült, annak mi baja lehet. Kicsit sem ennyire egyszerű. A készételben is elindulhat a baktériumok szaporodása, és bár nem látszik, az étel minősége szakaszosan romlik, szavatossági ideje csökken. A készétel maximum 2 órán át tartható a konyhapulton. Ez idő alatt kellemesen lehűl és már hűthető. Ennek azért is van jelentősége, mert a meleg étel gőzölög a hűtőben. A gőz lecsapódik a hűtőben és más ételeken (!). A baktériumok pedig nagyon szeretik a vizes környezetet. Bármit teszünk a hűtőbe, előtte hagyjuk lehűlni. A hűtés ideje alatt pedig fedjük le.
Fontos! A hűtőben a készétel mindig a legfelső polcon legyen. Nehogy belehulljon nyers zöldség, homokszem vagy belecsöpögjön bármilyen élelmiszer.
A készételek maximum 2-3 napig tarthatóak a hűtőben. Ez idő alatt 80°C fölé melegítve fogyaszthatóak újra. Lefordítva: forró legyen evés előtt. A húst és a tejet 5°C, a zöldséget, gyümölcsöt 6-10°C körül kellene tárolni. Több olyan Samsung hűtő is van, ami rendelkezik több zónás hűtéssel és gyorshűtő fiókkal. Nem kell külön hűtőt venni ahhoz, hogy mindent a lehető legbiztonságosabban tároljunk. Emellett fontos mérlegelni, hogy miből mennyit vásárolunk, és abból mennyit használunk fel 1-2 napon belül. A fagyasztás már bevett szokás, és szinte a magvásárolt akciós húsáruk 60-80%-a kerül a fagyasztó ládákba. Még a kenyér is. A fagyasztásnál a legfontosabb aranyszabályok, hogy amit kiolvasztunk, ne fagyasszuk vissza. Ami a fagyasztóba kerül, arra írjuk rá, hogy mikor került jégre. Lehet, hogy óvatos vagyok, de nálam félévente kiürül a fagyasztó, mindegy mi van benne. A nyári zöldségtöbblet télen szépen lassan elhasználódik. Természetesen számos savanyúság, lekvár, szósz, kenyérmorzsa és füstölt áru van a spájzban. Ezzel is kizárva a fagyasztott készételek számát.
Összegezve: ami készétel a hűtőbe került, azt 2 napon belül fogyasszuk el. Mindegy mi készül belőle, étkezés előtt forrósítsuk fel. A húsoknál használhatunk maghőmérőt is.
A csicseriborsó főzése A csicseriborsó főzését előző nap kezdd el. Áztasd be a kívánt mennyiséget úgy, hogy bőven ellepje a víz, és hagyd úgy éjszakára. Úgy számolj, hogy a szár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA halat megtisztítjuk. Én kettévágom nem hagyom meg a patkót egyben mert akkor sok helyet foglal. Majd 1-2 napot lesózva állni hagyom a hűtőben. Utána lemosom és megszárítom egy ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű