4 személyre:
2 kg Karaj, vagy orja húsos csont
3 db Sárgarépa tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel
2 db petrezselyem gyökér tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel
1 zeller gumó tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel
1 kisebb karalábé tisztítva
1-2 fej vöröshagyma csak a legkülső héját szedjük le. A még színes levelek nagyon szép színt kölcsönöznek. És nem is hagyják szétfőni.
3-4 gerezd fokhagyma vagy egy kisebb fej keresztben félbevágva.
¼ Kelkáposzta a főzési idő utolsó negyedébe tegyük csak bele.
1-2 TK só
1 TK egész feketebors
1 csipet köménymag kis darabka szerecsendió, gyömbér.
5-10-15 dkg finommetélt tészta attól függően, hogy szárított vagy frissen gyúrt-e, na meg persze mennyire szereted, hogy „megáll a kanál benne”.
Elkészítés:
A csontokat megmostad engedd fel vízzel, hogy ellepje, forrald fel és önts le róla. Egy újabb öblítés és most már a végleges főzővízzel való felengedés, sózás következik. Hajdan volt egyik mesterem a sütőbe tette a csontokat és enyhén forró sütőben hőkezelte. Ezekkel a praktikákkal kristály tiszta leves tudunk főzni, feltéve, ha nagyon lassan gyöngyözve fő kb. 90-95 C fokos készül. Így nincs szükség lehabozásra. Amikor félig megfőtt következnek a zöldségek és fűszerek. Ez után bőven marad időnk a tészta elkészítésére, kifőzésére, hideg vízben való leöblítésére. Nem tanácsos belefőzni, mert a tésztából kioldódó keményítő opálossá teszi levesünket. Bátrabbak akár előző este feltehetik, a tűzhelyre persze itt elmarad a belevalók ütemezése. Másnap reggel lekapcsoljuk. Evés előtt leszűrjük, a zöldségeket összeaprítjuk, a tésztával a tányérokra szétosztjuk, a húsos csontokat egy nagy tálban tálalhatod. Hozzá tormát, egyéb kiegészítőket adhatunk.
Az orja a sertés húsos gerinccsontja...
Részei: rövid karaj - a farok felőli rész, a hosszú karaj - a fej felőli rész.
Felhasználható: egészben sütve, frissen sütve, bundázva frissen sütve, párolva, töltve, füstölve, a rövid karaj töltött bordának is. A karajcsont kiváló levesben főzve. (orja
Az orjára bontás lényege pont az, hogy a gerinccsontot ne kettévágjuk, hanem egyben emeljük ki. Orjacsont , ez a gerinc egy kis hússal együtt . Az így kivett gerincben benne marad a gerincvelő / ez az amitől a levesünk még különlegesebb lesz / ízlés szerint levágott darabjából főtt húslevest nevezzük orja levesnek . Ellentétben azzal amit manapság a húsipari hűtőkben napokig vagy hetekig tárolt félsertések ipari bontása eredményeképpen adódó karajcsontból főznek , ami a maga nemében lehet ízletes is de nem orjaleves és nem is lehet egy-napon emlegetni vele !
A burgonyát előre megfőzzük sós vízben és összetörjük. A főzőlevet félretesszük. Amikor kihűlt, fűszerezzük, belegyúrunk 1 tojást, a maradék zellerlevelet apróra vágva, és annyi li...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA bacont vékony csíkban v. kockában kisütjük, zsírján a hagymákat jól megdinszteljük - én sózom a hagymát . Vízzel felengedjük úgy, hogy bőven ellepje és a fűszerekkel ízesítjük....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA póréhagymát vékonyra szeleteljük fel. A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra. Egy edénybe hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az olajból és a lisztből rántást készítünk. 2. Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük. 3. Beletesszük a hagymát, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot. 4. F...
Elkészítési idő: 23 perc Nehézség: Nehéz