menu

Családireceptkönyv.hu

Soproni lakodalmas leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 egész konyhakész tyúk
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg zeller
1 vöröshagyma
5 dkg gomba
15 dkg kelkáposzta
2-3 gerezd fokhagyma
8-10 szem egész bors
őrölt gyömbér

A gombócokhoz
20 dkg sertésmáj
1 vöröshagyma
5 dkg zsír
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál finomra vágott majoránna
só, őrölt bors
A tálaláshoz
25 dkg cérnametélt, sós vízben kifőzve
finomra vágott snidling

Elkészítés:


A tyúkot 5-6 liter hideg vízben feltesszük főni. A keletkező habját leszedjük. Beletesszük a megtisztított, egyben hagyott fehér- és sárgarépát, a vöröshagymát, a zellert, a gombát, a kelkáposztát, a fokhagymát és a csokorba kötött zöldpetrezselymet. Beleszórjuk
a borsot, ízesítjük sóval és ízlés szerint őrölt gyömbérrel. Kis lángon, lefedve 3-4 óra alatt készre főzzük.

A húslevest levesszük a tűzről és 15-20 percig pihentetjük. Ez idő alatt leülepszik. Leszedjük a zsírját, majd merőkanállal tiszta szűrőruhán átszedjük vagy sűrű szövésű szitán átszűrjük.

A gombócokhoz a finomra vágott vöröshagymát a felhevített zsírban egy csipet sóval üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, megvárjuk, amíg annak színanyagai kioldódnak, majd a tűzről lehúzva félretesszük. A zsemléket vízbe áztatjuk. A májat megtisztítjuk az erektől és ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselymes hagymát, az alaposan kifacsart zsemléket, a tojásokat, a lisztet és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, majd nedves kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és sós vízben kifőzzük.

Tálalás előtt a tyúkot kicsontozzuk, a húsát darabokra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk, majd a kifőzött cérnametélttel és a májgombóccal együtt a levesbe tesszük. Finomra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.

Soproni lakodalmas leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Csorbaleves húsgombóccal
Csorbaleves húsgombóccal

A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk, majd mindegyik felkockázzuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is, és összepirítjuk. Felöntj 2 liter ví...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tárkonyos leves rozscipóban
Tárkonyos leves rozscipóban

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpárolom, rádobom a falatnyi csíkokra vágott húst. Sózom, borsozom, majd fedő alatt félpuhára párolom. Ezalatt megtisztítom a zöldségek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
CSICSÓKA KRÉMLEVES
CSICSÓKA KRÉMLEVES

Futtassuk meg a hagymát az olajon. Közben hámozzuk meg a csicsókát és mossuk meg újból, daraboljuk fel és tegyük az edénybe. Gyorsan dolgozzunk vele, mert nagyon hamar megfeketedik...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Brokkolikrém leves
Brokkolikrém leves

Először a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt! Jól mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Az is beleszámít a brokkoli súlyába! A vaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk