3 hekk törzs
Némi vaj
2.5 kiló spenótlevél
2 deci 20%-os tejszín
5 deci 10%-os tejszín
Némi zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Sütőzacskó
Pirospaprika, só, bors, rozmaring, szegfűbors, szerecsendió
A törzseket megtisztítjuk – hasáról-hátáról éles pengével eltávolítjuk az úszóit, farok úszóját egy határozott mozdulattal lenyessük, a halat gerincre merőlegesen beirdaljuk. Fűszerőrleményt készítünk sóból-borsból-szegfűborsból és pirospaprikából, majd ezzel alaposan bedörzsöljük a fish-t, jusson az irdalásba is bőven. Zacskó alján eloszlatjuk a törzseket – érdemes XXL-est venni, hogy kényelmesen elférjenek – lehetőleg úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Megkínáljuk őket egy-egy gyűszűnyi vajjal, amibe beletűrünk fél-fél fej fokhagymát, hogy sütés során szépen kioldódjon a zamat és mellédobunk egy szál rozmaringot. Kiszuszakoljuk a zacseszból levegőt, majd lezárjuk. Lehetőleg fölül húzzuk rá a bekötőt, hogy legyen helye felfújódni a sütőben, mert különben jöhet a hideg zsíroldó és a teleszájas anyázás. Most tegyük a halat félre, és essünk neki a spenótnak.
A hagymát megnyúzzuk, apróra kockázzuk, vajon elkezdjük opálosítani. A már megmosott spenótleveleket (rendesen, mert csikorgatós lesz) leaprítjuk csíkra, a maradék fokhagymát pedig apróra kaszaboljuk. Mikor a hagyma megfonnyadt, rádobjuk a fokhagymát, egy forgatás után pedig a spenótot. Némi borssal, sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Mikor szépen összeesett, és kiadta a színét a hagymának, levesszük a lángot és megöntözzük a kétféle tejszínnel. Némi zsemlemorzsával állítjuk be a végleges sűrűségét, amit finoman, szitálva adagolunk hozzá folyamatos kevergetés mellett. Mivel lisztet nem teszünk bele, nem kell félni, hogy holnapra megköt a cucc – alig valamivel lesz sűrűbb a fortyogó állapotnál.
A zacskót – benne a döglött haltörzsekkel – tepsire vagy rácsra rakjuk, befűtünk neki 220 fokon, és hagyjuk, hogy kb. fél óra alatt készre süljön – ha szép bronz, és az irdalásnál szétnyílt, akkor jó. Gerincéről könnyen fejthető, szálkátlan húsú úszó dög ez, tálaljuk egészben, igény esetén öntözzük szaftjával.
1.Daráld vagy őröld a zabot finomra. 2.Egy keverőedényben keverd össze a lecsöpögtetett tonhallal, tojással, és fűszerekkel ízesítsd. 3.A tésztából formázz golyókat, majd helyezd...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűEgy tepsibe alufóliát terítünk, és olívaolajat csurgatunk rá. Ebben megforgatjuk a lazaszeleteket. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk, majd bőrös felükkel lefelé az alufóliára h...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA fagyasztott halat felolvasztjuk. Közben a citromot megmossuk, majd félbevágjuk. Az egyik felet vékony karikákra szeleteljük, a másik felének héját lereszeljük, illetve a levét ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű