Hozzávalók 30 x 20 cm-es sütőtálhoz
5-6 zsömle
25 dkg darált mák
10 dkg porcukor
2 dkg vaj
a krémhez:
1 l tej
6 tojás
20-25 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor vagy 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
5-6 evőkanál liszt
a tálaláshoz: porcukor
A krémhez a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, 2-3 dl tejjel és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék tejet. Folytonos kevergetéssel krémmé főzzük. A tojásfehérjét habbá verjük és a meleg krémbe forgatjuk, ügyelve arra, hogy a hab ne nagyon essen szét. A darált mákot elkeverjük a porcukorral. A tálat kivajazzuk, egy réteg krémet teszünk bele, megszórjuk mákkal, és egy sor ketté vágott zsömlét rakunk rá. Ismét krém, mák, majd zsömle következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére krémnek és máknak kell kerülnie. Ügyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű krém kerüljön a zsömlék közé, nehogy szárazak maradjanak. 180 fokra melegített sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg meg nem puhul. Porcukorral megszórva, melegen tálaljuk.
Tipp: a krémet reszelt citromhéjjal, mazsolával is gazdagíthatjuk.
1. Elkészítése nagyon egyszerű a tojásokat a cukorral, vajjal , lekvárral habosra kell keverni. 2. Majd hozzá kell adni a tejjel és sütőporral összekevert lisztet. 3. Csomó...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást. Egy másik tálba tegyük bele a többi hozzávalót és keverjük össze. Gyúrjunk masszát a két tál tartalmából, majd készít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA diót és a sárgabarackot aprítsd fel, a mákot daráld meg, a vajat olvaszd fel. Egy tálban keverd habosra a tojásokat a kétféle cukorral, add hozzá a tejfölt, a narancs reszelt héj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű