menu

Családireceptkönyv.hu

Zseniális erdélyi fejtettbab leves – Ez egyszerűen n


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40 dkg fejtett bab, vagy 1 kg szemes babhüvely,
Hirdetés


12 dkg vegyes zöldség,
3 dkg zeller (zeller helyett friss zellerlevelet is használhatunk),
1-1,5 dkg só,
3 dkg zsír,
3 dkg liszt,
2 dkg vöröshagyma,,
1-2 cikk fokhagyma,
Hirdetés


1/2 kávéskanál fűszerpaprika,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
1,5 dl tejföl,
1-2 evőkanál ecet,
1,5 liter hígított füstöltlé vagy csontlé,
1 tojásból, 10 dkg lisztből gyúrt csipetke.

Elkészítés:


Ha csontlevet használunk, legelőször a csontot tesszük fel körülbelül 1 liter vízben.
A fejtett babot megmossuk és körülbelül 3/4 liter vízben feltesszük főni. A babbal együtt feltesszük a finomra vágott hagymát, a péppé zúzott fokhagymát, a megtisztított zöldséget, melyet először cikkbe – hosszában négyfelé – vágunk, majd a felcikkezett gyökeret is kis szeletkékre vágjuk. Ha zellerlevelet használunk, ezt is megmossuk és a babbal együtt főni tesszük.
Amikor a bab majdnem puha, hozzáöntjük a füstölt levet vagy csontlevet. A füstöltlé használatánál nem szükséges külön sót használni, a csontlevet forralás közben sózzuk meg.
Rózsaszínű, petrezselymes, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzva, hideg vízzel simára keverjük, a forrásban levő babhoz öntjük. Felforrásig kevergetjük, ekkor belefőzzük a közben elkészített csipetkét és néha átkeverve azt is puhára főzzük. tejfölre tálaljuk.
Az ecetet külön adjuk az asztalra.
Ha sem csontlevünk, sem füstölt levünk nincs, a rántást 5 dkg kockára vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírjával készítjük.
A férfiak nagyon szeretik, nálunk is nagy kedvenc:)

Trükkök, tippek, praktikák:


Szerintem ez mindenkinek ízlene, jó füstölt hússal megbolondítva :-) Ha ezt most látná a férjem, biztosan ezt rendelne vacsorára, vagy legalább holnap ebédre :)

Zseniális erdélyi fejtettbab leves – Ez egyszerűen n

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sültkarfiol leves
Sültkarfiol leves

A karfiolt tisztítsuk meg, bontsuk rózsáira, majd szeleteljük fel azokat, rendezzük el sütőtálcában, és toljuk 175 fokos sütőbe 15-20 percre. A meghámozott burgonyát kockázzuk f...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tárkonyos becsinált leves
Tárkonyos becsinált leves

A csirkét odateszem főni hidegvízben, fedővel és a tárkonnyal. Amíg felforr, megtisztítom a zöldségeket, a borsot fűszerlabdában beledobom és a zöldségeket is felkarikázva és pers...

Elkészítési idő: Kb 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fehér leves
Fehér leves

Az olajon megpiritjuk a hagymát ,nem túl pirosra ! hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet kicsit dinszteljük , sózzuk, borsozzuk , majd hozzáadjuk a zöldségeket , az ételizesítőt...

Elkészítési idő: kb 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fokhagymakrémleves
Fokhagymakrémleves

A fokhagymát lereszeljük, majd vizes olajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk liszttel, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Beletesszük a leveskockát, 1,5 kk sót és fél kk vegetát. Beletesszük...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk