menu

Családireceptkönyv.hu

MUSZAKA KRUMPLIVAL ÉS SERTÉSHÚSSAL


Írta:

Elk. idő: 90 perc
Adag: 4 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg krumpli
0 dkg darált hús
1 kis fej hagyma
2 cikk fokhagyma (elhagyhato)
so, bors, keves piros paprika, olaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
reszelt sajt (elhagyható)
Besamell szósz:
4 dkg liszt
5 dkg vaj , vagy margarin
4 dl tej
1 nagy doboz tejföl
3 tojás
zsemlemorzsa

Elkészítés:


A krumplit hejaban megfozzuk, es amikor langyosra hult karikara vagjuk
A hagymat vekonyra szeleteljuk, uvegesre paroljuk es hozzaadjuk a daralt hust, addig keverjuk ameddig a hus kifeheredik
Sozzuk,borsozzuk, keves vizzel felontjuk, hagyjuk puhulni, kozben megkavarjuk, es ha kell akkor vizzel potoljuk
Amikor a hus puha, akkor hozzatesszuk a sűrített paradicsomot, es az atpreselt fokhagymat
Elkeszitjuk a besamell martast :
A lisztet a tejjel csomomentesre keverjuk, es allando keveres mellett besuritjuk, ne legyen nagyon hig, de nagyon suru sem
Levesszuk a tuzrol es belekavarjuk a vajat
Amikor langyosra hult, hozzatesszuk a tejfolt, es a felvert tojasokat
Egy tepsit vagy jenai edenyt kiolajozunk, meghintjuk zsemlemorzsaval, lerakjuk szeletelt krumplival
Erre tesszuk a husos masszat, es utana ratesszuk a megmaradt felszeletelt krumplit
Raontjuk a tejfolos, tojasos besamellt, es megszorjuk reszelt sajttal
Elomelegitett sutobe tesszuk, es addig hagyjuk ameddig pirulni kezd....

Trükkök, tippek, praktikák:


A muszaka

A muszaka eredete és kora ugyan nem tisztázott, de egyértelműen a Földközi-tenger vidékének étele, a balkáni konyha sajátja. Egyiptomban és a Közel-Keleten is fogyasztanak ehhez az ételhez hasonlatos, azonos vagy javarészt megegyező alapanyagokból előállított, kemencében vagy sütőben sült fogásokat. Többféle változata ismert, manapság azonban főleg a görög muszakát ismerik és készítik.

Ha mégis kíváncsiak vagyunk arra, hogyan indult a muszaka - vagy musszaka - világhódító útjára, akkor találhatunk utalásokat egy XIII. századi arab szakácskönyvben egy hasonló alapanyagokból álló fogásra, illetve névrokonra lelhetünk a levantei musakhkhan-ban. Igaz ez az étel csak nevében emlékeztet a muszakára, hiszen maga a fogás egy csirkés, fenyőmagos egytál. Ha tovább kutakodunk, akkor egy 1862-ben kiadott török szakácskönyvben, a híres oszmán szakács Turabi Efendi könyvében is találkozhatunk az arab ihletésű muszakával, amely apró kockákra vágott zöldséget kever össze darált báránnyal.

A ma ismert muszakát azonban egy Bécsben tanult, sokáig külföldön dolgozó görög séfnek köszönhetjük, név szerint Nikolaos Tselementes-nek, aki egy 1920-ban megjelenő szakácskönyvében vetette papírra a ma ismert besameles változatot. Érdemes megjegyezni, hogy a világlátott úriember 1932-ben Athénban szakácsiskolát is nyitott és több szakácskönyvet írt a görög és nemzetközi konyháról. Nagyon kedvelte a francia konyhát, ennek köszönhető, hogy a muszakában és a görög háziasszonyok konyhájában megjelent a besamel.


A muszaka három alapvető összetevője a zöldség, a hús és a szósz. A legtöbb esetben ezeket az összetevőket rétegzik és összesütik. Természetesen létezik vegetáriánus muszaka is, ahol a hús helyett többféle zöldség szerepel. A klasszikus muszakát sokféleképp variálhatjuk. A zöldségek és a húsok mibenléte nagyban befolyásolja a végeredményt, az egész fogást körülölelő besamel ízesítése is sokféle lehet, sőt a muszakát különféle sajtokkal is megszórhatjuk a csőben sütés előtt, ami szintén újabb és újabb harmóniákkal gazdagítja a fogást.

A muszakába leggyakrabban padlizsán, hagyma, krumpli és paradicsom kerül. Természetesen egyéni kísérleteinknek köszönhetően tehetünk bele főtt sárgarépát, cukkinit, spenótot, paprikát, patisszont, babot, lencsét vagy főzőtököt is.

Fűszerei közé tartozik a keleten is kedvelt fahéj, illetve a fokhagyma, a római kömény, a szerecsendió vagy épp a különféle mediterrán zöldfűszerek, mint a babérlevél, az oregánó, a bazsalikom vagy a bárányhússal remek viszont ápoló rozmaring és menta. Ezen kívül nyugodtan ízesíthetjük a fogásunkat egy kevés borsikafűvel, esetleg citromos kakukkfűvel, zsályával vagy cayenne borssal.

A muszakába illő hús alapesetben bárány vagy birka, de ha sertéshúsból, pulykahúsból vagy marhahúsból készítjük, akkor is nagyon finom eredményre juthatunk. A darált hús elkészítésénél nem csak fűszereket alkalmazhatunk, hanem adhatunk hozzá paradicsompürét, vagy borral is készíthetjük a ragunkat.

A muszaka fontos eleme még a mindent összetartó, krémes állagért felelős besamel, amelyet szintén kedvünk szerint alakíthatunk. Magát a besamelt is fűszerezhetjük, tovább krémesíthetjük tojássárgájával, vagy lecserélhetjük tejszínre, joghurtra, tejfölre esetleg paradicsomszószra is.

Mivel a muszakában nincs olyan anyag, amely a felesleges zsiradékot felszívná, ezért a hús pirításánál, a zöldségek grillezésénél, az összetevők megválogatásánál ügyeljünk arra, hogy a végeredmény ne legyen túl zsíros, mert akkor ez az amúgy is laktató étel nehézzé válik. Érdemes ezért az előre lepirított zöldségeket lecsöpögtetni, a besamelt viszonylag könnyűre készíteni, s a húst minimális olajon pirítani.

A muszaka összeállítása után a sütésre kész fogás tetejét érdemes megszórni valamilyen sajttal. Egyrészt sokkal finomabb lesz a fogás, másrészt a sajt jó indikátor is: ha megfelelő hőfokon sütjük a muszakát, akkor a sajt állagából, állapotából tökéletesen kikövetkeztethető, hogy elkészült-e már a fogásunk. A muszaka tetejére félkemény sajtokat érdemes reszelni: nyugodtan tehetünk rá jó minőségű trappistát, edámit vagy gruyere-t.

MUSZAKA KRUMPLIVAL ÉS SERTÉSHÚSSAL

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Karaj - Mustáros sertésborda
Karaj - Mustáros sertésborda

1. A hússzeleteket megmossuk, megtöröljük és vékonyra kiverjük. 2. Mindkét oldalukat besózzuk, megborsozzuk és az egyik felüket vastagon megkenjük a mustárral. 3. A margari...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Karaj - Mátrai borzaska
Karaj - Mátrai borzaska

1. A karajszeleteket megmossuk, lecsöpögtetjük. Kicsit kiverjük, sózzuk, borsozzuk. 2. A meghámozott krumplikat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, beletesszük a tejfölt, a tojást,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Comb - Vasi pecsenye - OK
Comb - Vasi pecsenye - OK

1. Vékony szeletekre vágjuk a sertés combot. 1 órát áztatjuk fokhagymás tejben a húst (annyiban, hogy ellepje). 2. Ezután paprikás, borsos lisztben megforgatom, majd hirtelen ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Beth's Melt in Your Mouth Barbecue Ribs (Oven)
Beth's Melt in Your Mouth Barbecue Ribs (Oven)

Preheat oven to 300 degrees f. (150C) Peel off tough membrane that covers the bony side of the ribs. Mix together the sugar and spices to make the rub. Apply rub to ribs on all...

Elkészítési idő: 3 ora 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk