menu

Családireceptkönyv.hu

Franciakrémes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 db tojás ( én gyorsfagyasztott levelestésztával készítem)
1 ek. ecet
1 dl tejföl
csipet só

Vaníliás krém:
1 l tej
4 db tojás
25 dkg cukor
2 db vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
13 dkg liszt

Hab:
fél l tejszín

Máz:
1/2 kk. instant kávé
20 dkg cukor
7 dkg vaj
4-5 evőkanál tej

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. A tészta elkészítésével kezdjük a munkát. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára,utána könnyebb lesz vele dolgozni .

A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk. A lapokat egymás után, egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük, melyre előzőleg sütőpapírt tettünk , villával megszurkáljuk (bár így is fel fog hólyagosodni, de talán kevésbé) és 165 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Most a vaníliás krém elkészítése következik. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük. A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a gázról. A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével. Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük. El is készült a vaníliás krémréteg.

Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni – kb 30 perc Most a tejszínhab réteget helyezzük fel. Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.

Ezután következik a máz elkészítése: Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt. Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára. Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat. Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény.

Franciakrémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Grillázs szelet(Anyu)
Grillázs szelet(Anyu)

Először 6 tojásból piskótát sütünk,feltekerjük. A krém hozzávalóit elkészítjük,majd beletöltjük a tekercsbe. Konyharuhába beletekerjük hűlésig.

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Képviselőfánk
Képviselőfánk

Ezután a vizet a margarinnal és a csipet sóval fel forraltam. Utána beletettem a lisztet,gyors mozdulatokkal keverem addig ameddig a tészta egy gombóccá összeáll, és elválik az ed...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Laura
Gofri
Gofri

A liszttel összekeverjük a sütőport közepébe beletesszük a tojások sárgáját, cukrot, sót, vajat, a citromhéját és a tejet. Simára keverjük. A tojásfehérjét felverjük és óvatosan be...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Bounty szelet sütés nélkül
Bounty szelet sütés nélkül

Tejet a margarinnal felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a grízt, végül a kókuszt. Jól elkeverjük, langyosra hűtjük. Egy darab zsírpapírra négyszögletes formát készítünk kb. 1-2 cm...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk