menu

Családireceptkönyv.hu

Magvas rozskenyér fél adag


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Öregtészta-amit előző este készítek el.
12,5 dkg BL80-as finom liszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű graham vagy tönköly liszt
1,5 dl víz,
1/2 teáskanál cukor,
1 dkg élesztő.

A tészta hozzávalói:
12,5 dkg öregtészta,
10 dlg BL80 liszt,
5 dkg rozsliszt,
8 dkg graham-tönkölyliszt vegyesen (5 dkg graham, 3 tönköly)
1 tk. só,
1 ek olaj,
1 dkg élesztő,
1 mokkáskanál méz,
1,7 dl víz,
1 tk. sikér.
Ebből a mennyiségből félkilós kenyérke lesz!

Elkészítés:


Öregtészta készítése:
A hozzávalókat egyneművé dagasztom, és letakarva hagyom a konyhapulton 10-12 órát kelni. Ezután a hűtőben tárolom felhasználásig.

A tészta készítése:
A magok kivételével az összes hozzávalót bekészítem a dagasztógép üstjébe, elindítom a dagasztást. A tészta ragacsosabb lesz, mint a fehérlisztes, de ez így jó. Az utolsó 5 percben adom hozzá a magokat, amiből egy-két evőkanálnyit félreteszek a díszítéshez.
Kelsztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, kilapogatom a kezemmel, két oldalról kicsit visszahajtok belőle, majd feltekerem. Sütőpapírral kibélelt formába teszem (22x13-as formában fér el). Ismét hagyom kelni, kb. egy óra alatt lesz tele a sütőforma. Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra.
A megkelt tésztát bemetszem egy pengével, majd alaposan lepermetezem vízzel. Megszórom a félretett magokkal, majd azokat is bőven lepermetezem vízzel.
Gőzös sütőben sütöm 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon még kb. 35 percig. Ha szükséges húsz perc után letakarom a tetejét egy fóliával.
Rácsra teszem hűlni.

Magvas rozskenyér fél adag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Dia-Wellness kenyér
Dia-Wellness kenyér

Kenyérsütőgép dagasztotta, kelesztette. Formában sütve. 10 percig 200 fokon sült, utána 180 fokon még 40 percet. 30 perc múlva kivettem a formából és anélkül sült tovább.”

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Banánkenyér (paleo)
Banánkenyér (paleo)

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A banánt és az almát aprítógépben pürésítjük, hozzákeverjük az olvasztott kókuszzsírt, mézet, vanília kivonatot és a tojásokat. Külön tálban ös...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Csokis desszertkenyér
Csokis desszertkenyér

Aktív, jó buborékos kovászra van szükség ahhoz, hogy élesztő nélkül is szépen megkeljen. Aki bizonytalan a kovász minőségében, csökkentse azt 200 g-ra és tegyen mellé 1 dkg éleszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Svéd ropogós kenyér
Avatar Dorottya Kedvelnék
Svéd ropogós kenyér

A víz és az olaj kivételével az összes szárazanyagot egy tálba mértem, kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem az olajat és a vizet, megint kevertem rajta párat. Elsőre nem kell megi...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk