menu

Családireceptkönyv.hu

Tósztkenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók: (kisűlve 850 g-os kenyér lett)

30 dkg fehér búzaliszt, (szitálva)
200 g rétesliszt,
30 g vaj,
2 dl langyos víz
1 dl tej
2 dkg élesztő
8 g só

Elkészítés:


Az élesztőt a tejben felfuttatjuk.
A többi hozzávalót belemérjük a dagasztógép üstjébe, vagy ha kézzel dagasztjuk egy nagy tálba. Ráöntjük a folyékony adalékokat és kb. 10 percig dagasztjuk. Ha már nem ragad a kézre és a tál falára, akkor jó. Betakarva duplájára kelesztjük. Nekem pontosan 55 percig tartott. Kézzel még egy kicsit átdolgoztam.
Tehát a szobahőmérséklettől függ, mennyi ideig tart, kevés élesztőt tartalmaz, ezért tulajdonképpen lassabban is tart, mint különben.
Egy enyhén lisztezett deszkára helyezzük a tésztát, ha két formában sütjük, akkor most kell elfelezni és a tésztát szépen kigömbölyíteni.
Betakarva hagyjuk 5-6 percig pihenni.
Ezután lelapítjuk a tésztát, majd feltekerjük. Hasonlóan, mint a beiglit, de a széleit mindig nyomjuk oda az alsó tésztához. Tehát nem csak lazán feltekerjük, hanem a két hüvelykujjunk szélével összezárjuk a két tésztát, majd újból tekerünk rajta. A tekercset lapos tenyérrel kisodorjuk a forma hosszára. Alaposan kiolajozzuk a formát és belefektetjük a tésztát. Laposra nyomkodjuk, úgy hogy a végeit és a sarkokat is kitöltse.
Betakarva ismét hagyjuk kelni. Nálam ez ismét 55 percig tartott.
Amikor látjuk, hogy feljött a tészta több mint feléig, kapcsoljuk be a sütőt 230°-ra. Betesszük a sütőbe, kb. 15-20 perc múlva visszakapcsoljuk 210-200°-ra és összesen kb. egy órát sütjük. Ha nyitott formában, gondolom, megrövidül a sütési idő.
Rögtön kivesszük a formából és rácson kihűtjük.
Ha teljesen kihűlt, felszeletelve lefagyaszthatjuk és amikor szükséges, csak annyi szeletet kell kivenni, amennyit elfogyasztunk. Úgy fagyosan mehet a piritó-gépbe és pillanatok alatt kész a friss piritós.

Tósztkenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Ani
Gyökérkenyér
Gyökérkenyér

A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet (lehet hideg) Egy falkanállal összekeverjük. Nem kell, hogy tökéletes legyen, csak ne maradjanak ben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gyors kovászos kenyér
Gyors kovászos kenyér

Előző nap este elkészíteni a kovászt, másnap hozzá a többi, mehet a dagasztás. Akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik (ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Bertalan
Vizes zsemle
Vizes zsemle

A vizet meglangyositjuk,elkeverjük benne az élesztőt és felfuttatjuk. Kimérjük a száraz összetevőket,majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,összekeverjük és kidagasztjuk,majd hagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Andrea
Ciabatta mit getrockneten Tomaten
Ciabatta mit getrockneten Tomaten

1. Schritt Für die Ciabattas als Erstes den Vorteig zubereiten. Hierzu die Hefe mit Wasser und Yaconsirup in einem Becher verrühren und 10 Min. stehen lassen. Dann das Mehl in ein...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk