menu

Családireceptkönyv.hu

Francia krémes


Írta:

Elk. idő: 315 perc
Adag: 8 db
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A tésztához:
275 g leveles tészta (kész, élesztő nélküli)

A krémhez:
600 ml 2,8%-os tej
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
74 g pudingpor (vaníliás)
150 g kristálycukor
8 g vaníliás cukor - bourbon

A tejszínhabhoz:
600 ml habtejszín (30-32%-os)
24 g habfixáló
1 csapott evőkanál porcukor

A mázhoz:
0.5 mokkáskanál kakaópor - holland
2.5 evőkanál 2,8%-os tej
100 g porcukor
35 g vaj

Elkészítés:


A leveles tésztát félbe vágjuk, majd kinyújtjuk. A nyújtást úgy végezzük, hogy kb 1 centivel nagyobb téglalapot kapjunk annak a tepsinek a méreténél, amiben majd a süteményt szeretnénk összeállítani. Erre azért van szükség, mert a leveles tészta kicsit összeugrik sütés közben. Most én kapcsos formában készítettem a süteményt, mert a végén sokkal egyszerűbb szeletelni. Akinek nincs, nyugodtan készítheti hagyományos tepsiben is. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, majd 200 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A megsült tészta lapokat hagyjuk kihűlni, majd a süteményes tepsi méretére vágjuk. A szebbik lapot hagyjuk meg a sütemény tetejének, a másikat óvatosan a tepsibe helyezzük. A krémhez szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájához adjuk a tej 1/3 részét, a pudingport, a cukor felét, a vaníliás cukrot, majd egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. A maradék tejet közepes lángon elkezdjük forralni, majd hozzáöntjük a tojássárgás keveréket. Folyamatosan keverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről. A tojásfehérjét a maradék cukorral habosra keverjük, majd apránként a még forró, pudingos krémhez adjuk. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett még egy keveset melegítünk rajta (2-3 percet csak). Nem kell forralni, de melegítsük jól át, hogy a tojásfehérje se maradjon nyers. A krémet ráöntjük a 28x19 cm-es, 7 cm magas tepsibe helyezett tésztalapra, majd szépen elsimítjuk rajta. Ha kissé kihűlt, betesszük a hűtőszekrénybe kb. 4 órára. Ennyi idő kell, hogy a krém teljesen kihűljön, és szeletelhetővé váljon. A tetején lévő mázhoz egy edénybe tesszük a tejet, a kakaóport és a porcukrot, majd folyamatosan kevergetve addig hevítjük, amíg egynemű nem lesz. Ha kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a vajat és megvárjuk amíg beleolvad. Az elkészült mázat a félretett tésztalap simább oldalára öntjük, majd gyors mozdulatokkal elsimítjuk rajta. Dolgozzunk gyorsan, mert elég hamar megköt! Egy éles késsel annyi részre vágjuk a tésztát, ahány darab süteményt szeretnénk. Amíg nem használjuk fel, ezt is a hűtőbe tesszük. Amikor minden alaposan lehűlt, elkészíthetjük a tejszínhabot. A habtejszínhez adjuk a porcukrot és a habfixálót, majd kemény habbá verjük. Az elkészült tejszínhabot a pudingos krém tetejére simítjuk, ráhelyezzük a mázas tészta tetőket. A tetők mentén szeleteljük fel a süteményt.

Francia krémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hédi
Mézes stamag kalacsfeny  streicheglanz
Mézes stamag kalacsfeny streicheglanz

stamag kalacsfeny //streicheglanz Magas fényű termékek (kalács, briós) felületi kezeléséhez ajánljuk. Alkalmazásával kiváltható a nyers tojás, megnő a gyártási biztonság, költ...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Kevert almafánk
Kevert almafánk

Az almát vékonyan meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral, fahéjjal, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplis rétes recept
Krumplis rétes recept

Készíthetjük gyúrt rétesből, de ha kevesebb az időnk, akkor bolti rétestésztából is megcsinálhatjuk a rétesünk. A töltelék hozzávalóit még melegen alaposan krémesre keverjük...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Vaníliás csokoládékocka
Vaníliás csokoládékocka

Egy literes, szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A csokoládét apró darabokra törjük, és összekeverjük a vajjal és a sűrített tejjel. A masszát folyamatos kevergetés mellett...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk