Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához:
450 g finomliszt
1/2 kk. sütőpor
1 csipet só
2 vaníliarúd
1 tojás
12 csepp mandulaaroma
1 (bio)citrom reszelt héja
275 g lágy vaj/margarin
150 g porcukor
Továbbá:
200 g meggylekvár
1 tojás a kenéshez
1 kk. tej
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a pépet. A tojást kissé felverjük, elkeverjük benne a mandulaaromát, a vaníliapépet és a reszelt citromhéjat. A vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, aztán a tojásos keveréket, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész!). 2 cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. 2 nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon 2 mm vastag, kb. 35x40 cm-es lapokra nyújtjuk a cipókat. 6,5 cm átmérőjű ravioli- vagy cakkos pogácsaszaggatóval, a lehető legtöbb, páros számú korongot szúrunk ki belőlük (A). Felét a tepsikre rakosgatjuk, 1-1 kk. meggylekvárt púpozunk a közepükre (B). A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a korongok szegélyét (C).
3. A többi korong közepét keresztben bevágjuk (D), a lekvárosak tetejére illesztjük őket, és egy 4,5 cm átmérőjű likőröspohárral könnyedén rányomkodjuk a felső lapokat az alsókra (E). Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával (F). A tésztahulladékot összegyúrjuk, 1 órára hidegre tesszük, ismét kinyújtjuk, és a fenti módon kiszúrjuk, töltjük, amíg a tészta el nem fogy.
4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (egy kicsit kicsordulhat belőlük a lekvár, nem baj!). 5 percig a tepsikben pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban 2 hétig eltartható
Fontos:
Magas zsiradéktartalma miatt feltétlenül le kell hűteni a tésztát, mielőtt formázni-szaggatni kezdenénk. Gyorsabban haladunk, ha 15 percre betesszük a mélyhűtőbe, de vigyázat, ne többre! – a többi ugyanaz.
Változatok:
Meggylekvár helyett tölthetjük bejglihez használatos dió- és/vagy máktöltelékkel, fahéjas párolt almával is.
1. A kekszet apróra tördeljük, majd a lap többi hozzávalójával együtt tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. 2. A tésztát kettőbe osztjuk és a felét egy sütőformába simít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűJelenleg itt vagy: Főoldal > Cikkek > Tippek > Olajos piskóta: Itt a siker garantált Olajos piskóta: Itt a siker garantált piskóta4 Dátum: 2015-03-11 / Írta: Budai István / Lá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű30dkg lisztet, 2dl tejfölt, egy kevés sóval és 1tojással összegyúrjuk. 1odkg lisztet, 10dkg margarinnal elmorzsolunk, rászórjuk a kinyújtott tésztára és mint a bejglit, feltekerjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgáját a porcukorral, a darált dióval, a vízzel, liszttel és a sütőporral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Kisütjük. A tejet a liszttel sűrűre főzzük....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű