menu

Családireceptkönyv.hu

pogácsa


Írta:

Elk. idő: 1óra
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



Hozzávalók
50 dkg liszt
2 ek. olvasztott kókuszzsír
1 csokor medvehagyma (opcionális)
1 dl tej
1 kk cukor
40 g élesztő
1 tojás
2-3 dl tejföl
3 tk. só
Kenegetéshez:
kb. 15 dkg kókuszzsír
Tetejére
1 db tojás

Elkészítés:


Ha nem kókuszzsírral dolgozunk, használjunk vajat/margarint, esetleg zsírt. Kezdjük azzal, hogy a kókuszzsírt megolvasztjuk. 2 kanállal teszünk majd a tésztába, a többivel kenegetünk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen kb. 15 perc alatt hagyjuk felfutni. Ez idő alatt a lisztet elkeverjük a sóval, és a 2 evőkanál kókuszzsírral. Mehet bele a tojás, a felfuttatott élesztős tej, és a tejföl, valamint az apróra vágott medvehagyma. Alaposan kidolgozzuk az egészet. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és megkenegetjük az olvasztott kókuszzsírral mindenhol. Majd jöhet a hajtogatás. Egyik oldalt behajtjuk 2/3 részig, a másik oldalt ráhajtjuk. Majd ugyanez föntről le, és lentről fel. Lesz egy kis “kockánk”.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt újra kinyújtjuk, újra megkenjük, újra behajtogatjuk. És még egyszer. Tehát háromszor. Ez azért szükséges, hogy a képen látható szép rétegek a végén meglegyenek. Ha kész az utolsó hajtogatás is, akkor egy tálat belisztezünk, beletesszük a tésztacsomagot, és mehet a hűtőbe pihenni. Mondom, 2-3 órát mindenképp ajánlott neki, de maradhat éjszakára.
Ha kivettük a hűtőből, lisztezett felületen kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Ha nagyobbakat készítünk, csinálhatjuk azt, hogy a kinyújtott tészta tetejét éles késsel rácsosra csíkozzuk, és utána szaggatunk. Így szépen szétnyílik majd sütés közben a teteje, és mutatós.) Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással megkenegetjük a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sül.

pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Pongyolás virsli
Pongyolás virsli

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a leveles tésztát. 10 db 2-3 cm széles csíkot vágunk belőle. Előkészítjük a virsliket. Hosszanti oldalukat behasíthatjuk és sajtot helyez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos keksz
Sajtos keksz

A hozzávalókat összegyúrjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk, tetejét tojássárgájával lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Derelyevágóval kis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Mici Korcz
Vajas pogácsa
Vajas pogácsa

1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk. 2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. 3. A tésztát ezután összegyúrj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
sonkás, szalonnás, hagymás uzsonna kifli
sonkás, szalonnás, hagymás uzsonna kifli

Sajnos kisebbik fiam Bence nem él velem, de ismerve az ízlését biztos, hogy kedvence lesz az alábbi kifli, ezért is neveztem el róla ezt a receptet. Remélem, mihamarabb találkozok...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk