menu

Családireceptkönyv.hu

Marha húsleves


Írta:

Elk. idő: 4-5 óra
Adag: 6
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


marhahús és csont.leveszöldségek

Elkészítés:


A jó húslevest legalább három-ötfajta húsból készítjük, melyek darabja nem kisebb, mint 60-70 dkg, de még jobb, ha egy kilós. A szegy, lábszár, borda, s a lapockának több része (például a stefánia) jó levest ad, szaftos is lesz. A leglegendásabb rész a hegyes fartő, a táfelspicc.Arányok: egy rész húshoz negyedannyi csontot és kétszer annyi vizet számolunk. (Pl.: 1 kg hús, 25 dkg csont, 2,5 l víz). Literenként elég 7 gramm sót számítani. A lé ugyanis kétharmadára besűrűsödhet – ezért a sót, ha kell, a végén pótoljuk inkább. A kicsire vágott csontot a hússal feltesszük hideg vízben, felforraljuk, két percig főzzük, majd a levet elöntjük, a csontot s a húst hideg vízzel lemossuk, lehűtjük, így tesszük fel újra hideg vízben.A leves fedő nélkül készítjük, nagyon kis lángon, épp csak enyhén gyöngyöződve, a keletkező habot és zsírt mindvégig leszedjük, így lesz szép tiszta a színe és az íze is. Egy óra múltán adjuk hozzá a szemes borsot, kevés fokhagymát és a zöldségeket, kb. 50 dkg-ot egy kg húsra (póréhagymát, sárgarépát, fehérrépát egészben, karalábét, zellert félbevágva, petrezselyemszárat összekötözve, s félbevágott, vaslapon kissé megpirított hagymát két beledöfött szegfűszeggel). Ha akarunk a húshoz kelkáposztát, ezt külön, sós vízben főzzük meg.A levest 3-3,5 órán át főzzük. Ha azonban szaftos húsminőséget akarunk, akkor csak két óráig főzzük, s a húst még egy órán át állni hagyjuk a levesben. Ekkor nagyon óvatosan leszűrjük: hogy ne törjön meg a lé, merőkanállal öntjük át a sűrű szűrőn, melyet hideg vizes pelenkával bélelünk ki, így kicsapódik rajta a maradék zsír. A velős csontot külön főzzük meg 10-15 perc alatt, sós vízben.Tálaláskor előbb a levest esszük valamilyen betéttel, majd a velőt, majd a húst s a zöldséget.,

Marha húsleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Klári
Frankfurti leves
Frankfurti leves

1.A hagymát, a fokhagymát és a krumplit felkockázzuk, a káposztát vékony csíkokra vágjuk. 2. A hagymát kevés olajon megdinszteljük a fokhagymával együtt, sózzuk-borsozzuk. Hozzáa...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Nikolett
Tárkonyos legényfogó leves
Tárkonyos legényfogó leves

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. 2. A húsokat falatnyi kockákra vágjuk, és a hagymára tesszük kissé pirít...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pórés medvehagyma krémleves
Pórés medvehagyma krémleves

A póréhagymát vékonyra szeleteljük fel. A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra. Egy edénybe hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gulyásleves
Gulyásleves

A húst megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a felforrósított zsiradékon lassú tűzön megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a húst, és lassú tűzö...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk