80 dkg marha comb
80 dkg marha combot szeletekre vágtam.
Egy nagy lábasban 2 evőkanál zsírt hevítettem és ebben a hús szeleteket mind két oldalról megpirítottam. Utána kiszedtem a zsírból és félre tettem.
40 dkg sárgarépát, 30 dkg fehérrépát megtisztítottam és karikákra vágtam. 10 dkg zellert kockákra aprítottam.
A visszamaradt zsírhoz adtam még egy evőkanálnyit és ebben dinszteltem az aprított zöldségeket.
Közben egy másik lábasban 2 evőkanál cukrot karamellizáltam és felöntöttem annyi vízzel, amiben feloldódott.
A zöldségekhez adtam 2 teáskanál mustárt és ezzel csak rövid ideig (1 perc) pirítottam tovább azokat.
A zöldségekre helyeztem a hús szeleteket, dobtam bele egy félbe vágott vöröshagymát, 3 db babérlevelet, 10 szem egész borsot, 5 szem borókabogyót, felengedtem 1,5 l húslével (víz is jó) ami majdnem ellepi, bele facsartam egy fél citrom levét, hozzáöntöttem a karamellizált cukrot és 1 dl száraz vörösbort. Lefedtem és hagytam főni. Közben kavargattam, és ha szükséges folyadékot pótoltam. Nekem 2 óra alatt puhult meg a hús.
Akkor a húsokat félretettem, tálalásig melegen tartottam.
Elkészítettem a mártást:
A léből kiszedtem a hagymát, a darabos fűszereket és turmixoltam. Kóstolással beállítottam a végleges ízeket (só, bors, cukor, mustár, citromlé).
Petrezselymes zsemlegombóc készült hozzá:
6 db szikkadt zsemlét kockákra vágtam és lepirítottam.
2 db tojást 2 dl vízzel elkevertem, adtam hozzá 20 dkg lisztet, belemorzsoltam 2 dkg élesztőt, sót, borsot, egy késhegynyi szerecsendiót.
Egy nagy csokor petrezselyemzöldet durvára vagdaltam.
A sűrű palacsintatésztába kevertem a pirított zsemlekockákat és megszórtam a petrezselyem zölddel. Alaposan összedolgoztam és hagytam fél órát pihenni, hogy a zsemle felszívja a nedvességet.
Utána vizes kézzel gombócokat formáztam belőle (nekem 15 db lett ebből a mennyiségből). Ezek is pihentek 15 percet.
Addig vizet forraltam sóztam, és amikor lobogott beleraktam a gombócokat. 15 perc alatt készre főtt.
Szűrőkanállal kiszedtem, jól lecsöpögtettem és tálaltam.
Darabold a húst a csont mellett 1-2 csontszelet mellett. Sózd be. Végy egy mély serpenyőt, tedd bele a zsiradékot, hevítsd fel, majd dobd bele az ínycsiklandó húsdarabokat! Ha megp...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A rostélyost szeletekre vágjuk és kiverjük. 2. Sóval, borssal megszórjuk, lisztbe forgatjuk és forró zsírban pirosra sütjük. 3. A zsírban aranysárgára pirítjuk a vékony...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk és elősütjük. ◾️Az olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a felaprított zöldségeket. ◾️Felöntjü...
Elkészítési idő: 180 perc Nehézség: KönnyűA rostélyosokat gyengén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A zsiradékon hirtelen elősütjük az előzőleg liszbe forgatott húsokat, és félretesszük. Ebbe a zsírba megpároljuk a hagymát,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű