A zárójelben 1 kg liszthez való mennyiségek szerepelnek.
60 dkg liszt (1 kg)
25 dkg margarin (38 dkg)
1 evőkanál zsír (1 és ½ evőkanál)
2,5 dkg, élesztő (5 dkg)
1,5 dl tej
1 kk cukor
10 dkg tömlős tejszínes sajtkrém
2 tojás (3 tojás)
1 csapott evőkanál só (1 és ½ evőkanál)
1-2 evőkanál tejföl, vagy kefír,
tetejére 1 tojás, reszelt sajt.
A tejet és a cukrot meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, megvárom míg habosra felfut.
Addig egy nagy tálba kimérem a lisztet, a többi hozzávalót is belerakom. Sót, zsiradékot, tejszínkrémsajtot, 2 egész tojást, majd a felfuttatott élesztőt is.
Összegyúrom, annyi tejfölt, vagy kefírt teszek hozzá kanalanként, hogy közepes keménységű tésztát kapjak. Gyúrom, gyúrom tovább…
Amikor már szép sima a tészta, elválik a tál aljától, meg a kezemre sem tapad már, na akkor jó. Megszórom a tetejét liszttel, letakarom a tálat és kelni hagyom, legalább duplájára (max.1 óra).
Ha megkelt, gyúrótáblán jól átgyúrom, kb. ujjnyi vastagságúra nyújtom, kés élével finoman húzogatva berácsozom, kiszaggatom, majd egy széles pengéjű kés segítségével minden pogácsa oldalát megsöndörgetem, hogy csinosabb, magasabb legyen.
Kizsírozott tepsire rakom, tetejét tojással megkenem, reszelt sajttal megszórom. Így elkészítve még a tepsiben kelesztem 15-20 percig, addig a sütőt előmelegítem. Közepes tűznél (180 C fok) aranybarnára sütöm.
1. Én a kenyérsütőgépben dagasztottam be a tésztát, dagasztás után a kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem a tésztát. 2. Amíg a tészta kel, el lehet készíteni a szószt: megmoso...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes---Az élesztőt a csipet cukorral simára keverjük a tejben - nem szükséges felfuttatni. --. A két lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és az élesztővel elkevert tej...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA 45 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg margarint, 2 teáskanál sóval és 10 dkg reszelt sajttal összekeverjük. Hozzáadunk 2-3 evőkanál tejfölt és egy tojást. Az egés...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarjuk konyharuhával. Amíg az élesztő felfut (kb. 5 perc), van időnk lereszelni a sajtot. Egy nagy kev...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes