A piskótához:
- 7 tojás
- 7 kanál cukor
- 5 kanál liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet sütőpor
+ néhány evőkanál baracklekvár a kenéshez
A karamellahabhoz:
- 5 evőkanál cukor
- 3 dl langyos tej
- 2 csomag tejszínhabpótló por (Dr. Oetker)
- 2 csomag habfixáló (Dr. Oetker)
+ tejcsokoládé (fél vagy egy egész tábla, ízlés szerint)
Tulajdonképpen héttojásos piskótát készítünk, amire nyilván mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje, de én azért leírom :-)
Tehát:
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját simára keverjük. Ha véletlenül is került sárgája a fehérjébe, akkor azt mindenképpen halásszuk ki kanállal az utolsó cseppig!!! Ezután a fehérjét kézzel, vagy géppel elkezdjük verni, és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A tojásfehérje akkor jó, ha a habverőn megáll, tovább nem szabad keverni, mert összetörik! Ha valamiért mégsem akar felverődni, csipet sót, vagy egy csepp ecetet adunk hozzá! A kemény habba belekeverjük a simára kevert sárgáját. Nagyon fontos, hogy a hab és a tojássárga krém összekeverése során a fakanál mindig félkört írjon le FENTRŐL LEFELÉ! Ugyanezekkel a mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a sütőport is. Ha nagyon precízek szeretnénk lenni, akkor a lisztet és a sütőport szitáljuk is át.
Ezután a masszát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, majd 15-20 percig sütjük 180 fokon. Sütés közben a sütőajtót pedig nem nyitogatjuk, arra van az üveg, hogy kukucskáljunk :-) Ha kész, akkor kiborítjuk, és miután egy kicsit meghűlt, megkenjük baracklekvárral.
Karamellahab készítése:
Öt evőkanál cukrot karamellizálunk (gyakorlatilag felolvasztjuk egy fazékban aranybarnára, alacsony fokozaton), majd felöntjük három deciliter langyos tejjel, és addig melegítjük, míg egyneművé nem válik. Persze folyamatosan kevergetjük. Ha teljesen kihűlt, két csomag tejszínhabpótló port és két csomag habfixálót adunk hozzá, és jól felverjük. A habot a piskótára öntjük, elegyengetjük, végül a tetejére tejcsokoládét reszelünk. Picit hagyjuk hűvös helyen dermedni a habot, azért, hogy jól szeletelhető legyen.
A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverem. A lisztet, a kakaóport és sütőport összekeverem, és a tojásokhoz adom, miközben az olajat is belecsorgatom. Sütőpapírral kibéle...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejből cukroból és a pudingból pudingot főzünk, majd a még forró pudingba belekeverjük a margarint és a túrót. Egy tál aljára fektetjük a babapiskótát, rászorjuk a gyümölcsöt, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáit a kristálycukorral habosra keverjük.A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét pedig kemény habbá verjük. Összekeverjük, vajazott, lisztezett formá...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, majd gáztepsi méretűre nyújtjuk. A tojás fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a darált diót. A lapokat me...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű