menu

Családireceptkönyv.hu

Alfajores (argentín teasütemény)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
6 dkg cukor
15 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
1 csipet 1 késhegynyi só
12,5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 db vaníliarúd kikapart magjai
♥ KARAMELL KRÉM:
3 nagy tubus cukrozott sűrített tej
♥ ÖSSZEÁLLÍTÁS:
12,5 dkg dulce de leche
5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:


1. Először a dulce de leche jön. Ehhez előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), majd egy kis méretű, sekélyebb jénai tálba nyomjuk az összes sűrített tejet. Ezután a jénait beletesszük egy akkora nagy tepsibe, hogy a jénai bőven elférjen benne.

2. Amint a sütő eléri a megfelelő hőfokot, vizet forralunk, és a tepsiben várakozó jénai köré öntjük a vizet úgy, hogy annak a feléig érjen. Gyorsan letakarjuk a tepsit alufóliával, majd óvatosan betoljuk az egészet a forró sütőbe.

3. Kb. 2 óra alatt - 30 percenként átkeverve, és ha kell, a jénai alatt a forró vizet pótolva - a sűrített tejből nagyon sűrű, aranybarna színű karamellkrém lesz. Ekkor kivesszük a jénait a vizes fürdőből, és a dulce de lechet félre tesszük hűlni, amíg elkészítjük a sütemény tésztáját.

4. Késes betétű robotgépben összekeverjük a cukrot, a lisztet, a keményítőt, és a sót. Kockákra vágva hozzátesszük a vajat, majd az egészet összemorzsoltatjuk a géppel. A morzsás keveréket átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és a vaníliarúd kikapargatott belsejét, aztán kézzel összedolgozzuk a tésztát. Minél gyorsabban összeáll, annál jobb.

5. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd a 2 tészta adagot 2 sütőpapír közt 2-2 mm vékonyra nyújtjuk úgy, hogy a tészta széleit nyújtás közben elegyengetjük, így könnyebb lesz a kiszúrás. Mindkét tésztalapot a sütőpapírok közt hagyjuk, és betesszük 30 percre a hűtőbe.

6. A sütéshez előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és 2 nagy tepsibe sütőpapírt terítünk. A kinyújtott tésztákat 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a korongokat áttesszük egymástól 2 cm-re a tepsikre. (Egyszerre mindig csak egy adag tésztával foglalkozunk, a másik addig a hűtőben marad.)

7. A kekszeket 8-10 perc alatt megsütjük, egyik tepsi adagot a másik után.

8. Ha a kekszek kihűltek, 2-2 darabot összeragasztunk 1-1 csapott teáskanál kihűlt dulce de lechével. (Ha nem frissen készült a dulce de leche, akkor az összeállításnál késsel kenjük meg a sütiket.) Ezután az oldalukra is kenünk belőle, és kókuszreszelékben meghemperegetjük őket.

Kb. 15 db süti lesz belőle.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ A meggyúrt tésztát egyrészt azért nem ajánlott lisztezett gyúródeszkán nyújtani, mert a liszt nagyon kiszárítja, másrészt mert így könnyen elszakadhat a tészta.
♥ Stahl Judit receptje

Alfajores (argentín teasütemény)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Cruffin
Cruffin

A vízben elkeverjük az élesztőt és 1 teáskanál cukorral és 10 percig pihentetjük. Közben átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Ezután belekeverjük az felfutott élesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Imre
Citromos álom torta
Citromos álom torta

A sütöt 200 fokra előmelegitjük. A tojásokat elkeverjük a porcukorral, elektromos habverővel kb. 5 percig verjük, míg krémes, kifehéredett könnyű habot kapunk. Beleszitáljuk a li...

Elkészítési idő: 5-6 óra
Nehézség: Közepes
share
Túrófánk II.
Túrófánk II.

Az alapanyagokat jól összekeverjük, majd 10 perc pihentetés után, kanál segítségével formázzuk meg, majd bő olajba szaggassuk ki és süssük aranysárgára. Szalvétára vagy papír törlő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis lekváros süti
Csokis lekváros süti

A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd adjuk hozzá a margarint és az olvasztott csokoládét, keverjük el, végül adjuk ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk