♥ PISKÓTA
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
csipet só
sütőpor
♥ PÁRIZSI KRÉM:
3 dl tejszín
40 dkg cukor
vaníliás cukor
16 dkg átszitált kakaópor
rum, rumaroma
40 dkg margarin
♥ RUMOS MEGGY:
fél üveg meggybefőttet
rum, rumaroma
♥ DÍSZÍTÉS:
pár szem szép meggy
25 dkg étcsokoládé bevonó
4 evőkanál étolaj
2 dl cukrásztejszín vagy maradék párizsi krém
A meggyeket locsoljuk meg rummal.
A sütőt melegítsük elő 150 ºC-ra.
♥ Készítünk egy piskótakorongot a hozzávalókból a következő módon: A lisztbe célszerű belekeverni a sütőport és a sót.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáadagoljuk a cukrot.
A tojássárgájákat kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet óvatosan összekeverjük. A masszába forgatjuk a lisztes keveréket. Szilikonos sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük a piskóta masszánkat és betesszük a sütőbe. Amikor feljött, kicsit lejjebb vesszük a hőt és készre sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük megsült-e a piskótánk, majd hagyjuk kihűlni.
♥ A párizsi krém elkészítése: A tejszínt feltesszük forrni a cukorral, és szálpróbáig forraljuk. Ez azt jelenti, hogy a szirupba mártunk egy kanalat és a mutatóujjunkra teszünk egy kicsit belőle, a hüvelykujjunkat és a mutatóujjunkat összeérintjük és széthúzzuk, ha szál marad a két ujjunk között, akkor jó a szirupunk.
Levesszük a tűzről és beleszitáljuk a kakaóport. Beleolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumot. A krémünket hagyjuk kihűlni. A párizsi krémet kihabosítjuk és kész is vagyunk .
♥ A lúdláb torta összeállítása:
A piskótára kenjük a párizsi krém felét, majd megszórjuk a rumos meggyel. Eloszlatjuk a maradék krémet is, és a hűtőbe tesszük a tortát. Fontos, hogy a krém jól kidermedjen, mert az olvasztott csoki könnyen felolvaszthatja. Az étcsokoládé bevonót az olajjal felolvasztjuk. Célszerű a tortát rácsra tenni és úgy bevonni az olvasztott csokoládéval, így a felesleg egyből lecsöpög. A torta oldalát merőkanál segítségével tudjuk „körbe öntögetni”, majd a közepére is tegyünk a csokoládéból és kenőkés segítségével simítsuk el. Tegyük a hűtőbe a tortánkat és miután a csokoládé megdermedt a tortán, jöhet a díszítés. A lúdláb torta látványa önmagában is hívogató, de ha alkalomra készítjük el, akkor dekorálhatjuk egy kis krémmel, tejszínhabbal, meggyel, vagy csokoládé díszekkel.
♥ a párizsi krém receptjét érdemes megőrizni, hiszen sokféle süteményhez használhatod. Pl. ha csokis keksz tortát készítenél, akkor a kihabosítatlan párizsi krém isteni alap a kekszes rétegnek.
A tortát 3 fele vágjuk megkenjük meggy lekvárral rá krém fele,erre a tészta megint meggy lekvár krém és tészta. 3 dl tejszínnel az egész tortát bevonom ill. darált dióval megszórta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Melegítsd be a sütőt 180 Celsius fokra, utána bélelj ki sütőpapírral egy csatos tortasütő formát! 2. Válaszd szét a tojásokat, majd a fehérjéket az eritrittel verd kemény habbá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat, a porcukrot, a tejfölt és a vaníliás cukrot jól kikeverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét. Ha a túró apró morzsás, akkor azt is hozzákeverhet...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes