♥ KUGLÓF:
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg vaj
1 dl tejföl
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
4 db nagyobb tojás
csipet só
kandírozott, vagy aszalt gyümölcs ízlés szerint
♥ MÁZ:
4-5 ek porcukor
pár kanál frissen facsart narancs és citromlé
Elkészítés
1. A porcukorhoz adjuk hozzá a puha vajat, a vaníliás cukrot, a narancs levét és reszelt héját, és a tejfölt, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
2. Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat is, majd szintén keverjük össze.
3. A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez, majd keverjük simára a masszát.
4. Végül adjuk hozzá az aszalt, vagy kandírozott gyümölcskeveréket, majd fakanállal forgassuk, keverjük össze.
5. A kuglóf formát alaposan zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a tésztát.
6. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre.
7. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
8. A narancsos mázhoz a porcukorhoz adjunk hozzá 2-3 evőkanál narancs és citromlé keverékét, majd keverjük simára.
9. Keverés közben, ha szükséges akkor adjuk még hozzá narancslét, de arra figyeljünk hogy egy sűrűbb masszát kapjunk, mert különben lefolyik a kuglófról.
10. Ezután kanalazzuk rá a teljesen kihűlt kuglófra, és ízlés szerint szórjuk meg aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel, majd hagyjuk hogy a máz kissé megszáradjon.
11. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk. A kevert tésztának köszönhetően több napig finom puha marad.
A lisztet beleöntjük egy tálba, és a margarint jól elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a cukrot a tejföllel elkevert élesztőt, a sót, a tojássárgáját, és jól összegyúrjuk. 3 vagy 4 rész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKészítés előtt néhány órával dagasztótálba szitáljuk a lisztet, hogy átvegye a konyha melegét. 3 dl langyos tejben föloldjuk az élesztőt, és a liszt közepébe nyomott mélyedésbe töl...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz abálási folyamat 90 C fok környékén legyen és maximálisan elég neki 45 perc.Ha kellemesen sós volt az alaplevünk már sózni nem kell a megabált oldalas darabokat, csak egy kevés...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom. A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetn...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes