menu

Családireceptkönyv.hu

Pozsonyi kifli (diós-mákos)


Írta:

Adag: 24 kifli
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
45 dkg liszt
6 dkg kristály cukor
12,5 dkg margarin
6 dkg mangalica zsír
1 cs. porélesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 tojássárga
1,5 dl tej
1 kk só
♥ DIÓ TÖLTELÉK:
25 dkg darált dió
15 dkg kristály cukor
1 ek keksz morzsa
1/2 citrom reszelt héja
rumaroma (opcionális)
mazsola (opcionális)
1 dl tej
♥ MÁK TÖLTELÉK:
20 dkg darált mák
12 dkg kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja
1 mk fahéj
1 dl tej
♥ lekenéshez 1 tojás szétválasztva

Elkészítés:


Először a tölteléket készítsük el, mert csak hideg tölteléket használhatunk.

♥ Töltelék elkészítése ( dió-mák)
A dióhoz és a mákhoz keverjük a hozzávalókat a cukor és tej kivételével
A tejet a cukorral felforraljuk és leforrázzuk vele a dió illetve mák keveréket. Nem főzzük, csak jól elkeverjük.
Hagyjuk kihűlni.

♥Tészta elkészítése:
A robotgép üstjébe szitáljuk a lisztet, kimérjük és az üstbe öntjük a 6 dkg cukrot, hozzátesszük a margarint és a zsírt, a porélesztőt, a vaníliás cukrot, a sót, és a tojássárgát. Alacsony fokozaton elindítjuk a gépet. Pár perc múlva a tál "ablakán" elkezdjük adagolni a tejet.Ha kezd összeállni a tészta, magasabb fokozatra kapcsolunk, és kb 8-10 percig hagyjuk dolgozni a gépet. Ha a tészta elkészült, gombócot formálunk belőle és 1/2 órára hűtőbe tesszük. 1/2 óra múlva kivesszük a tésztát, elfelezzük, először a fele adagot készítjük el, amivel nem dolgozunk, visszamegy a hűtőbe.
A kint maradt tésztából egyenletes vastagságú hurkát formálunk, bejelöljük a felét, majd mindkét oldalt 3 részre osztunk, majd az osztást is megfelezzük. Így gyakorlatilag kimértük a 12 adag kifli tésztáját. Elvágjuk a tésztát a jelölések mentén, majd mindegyik darabból golyót formázunk. A golyót kézzel ellapítjuk, majd nyújtófával ovális alakra nyújtjuk. ( a vastagsága kb 2 mm legyen)
Amikor elkészültünk a nyújtással, következik a töltés.
A dió vagy mák tölteléket osszuk fel 12 részre, és helyezzük a hurka alakra formált részeket az ovális tészta hosszabbik végére, majd tekerjük fel. Kicsit hengergessük meg, hogy szép szivar formát kapjunk.
A mákosból patkó alakot formázunk, a diósból "ácskapocs" formát.
A másik adag tésztával és töltelékkel elvégezzük ugyanezeket a műveleteket.
A kifliket sütőpapírral bevont tepsire helyezzük, és lekenjük mindenhol tojássárgával. Hűvös helyre tesszük, és megvárjuk, míg a tojássárga megszárad, és nem ragad az ujjunkhoz. Ekkor bekenjük tojásfehérjével, és újra visszatesszük száradni. ( ez lehet akár 1 óra is)
A sütőt 180°-ra előmelegítjük, és 10 perc alatt készre sütjük a kifliket

Pozsonyi kifli (diós-mákos)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek, Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Hagyományos töltött csirke
Avatar Lewis Windy Kedvelnék
Hagyományos töltött csirke

A kívül-belül megtisztított csirkét megmosom, lecsöpögtetem, leszárítom. Egy fakanál nyelével a bőrét fellazítom a mellénél és a combjainál. A hasüregét sóval bedörzsölöm és az egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Sajtos vendégvárók kápialekvárral
Sajtos vendégvárók kápialekvárral

Kecskesajtos crostini: A bagett szeleteket meglocsoljuk olívaolajjal és megkenjük a paprikalekvárral. A kecskesajtot szeletekre vágjuk a bagettekre tesszük, megszórjuk fekete szezá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tiroli almás rétes
Tiroli almás rétes

Kezd a tésztával, annak pihennie is kell majd. A hozzávalókat két deka vajjal dolgozd össze jó alaposan, majd amikor homogén masszát kaptál, olvaszd meg a maradék vajat, és csurgas...

Elkészítési idő: 130 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Mézes kalács (bögrés)
Mézes kalács (bögrés)

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. 2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikró...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk