♥ HÚSGOMBÓC:
40 dkg darált marhahús
12 dkg zsemlemorzsa
2 dkg liszt
1,5 dl tej
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
őrölt bors
1 teáskanál só
a sütéshez: 1 liter olaj
♥ GOMBAMÁRTÁS:
50 dkg gomba
1 vöröshagyma
3 dkg vaj
1-2 evőkanál liszt
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem
törött bors
só
♥ BABSTERC:
80 dkg babkonzerv
25 dkg liszt
1-2 evőkanál zsír
1/2 teáskanál só
♥ A húsgombóchoz a hozzávalókat összekeverjük, kis időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérhessenek. A masszából diónyi gombócokat formálunk, majd forró, bő olajban kisütjük őket.
♥ A gombamártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, a vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt gombát, és együtt addig pároljuk, amíg a gomba levet nem ereszt. Megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a lisztet, felöntjük a tejszínnel, végül jól kiforraljuk. Ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk.
♥ A babsterchez a lisztet a sóval szárazon zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a babkonzervet a levével együtt, jól elkeverjük, majd meglocsoljuk a felforrósított zsírral. Addig pirítjuk a tűzön, folyamatosan kevergetve, amíg a sterc morzsássá nem válik.
A húsgombócokat a tejszínes gombamártással és a babsterccel együtt tálaljuk. Nagyon laktató étel.
A kenyeret aprítógépben morzsásra aprítjuk, közepes tálba tesszük és felöntjük tejjel. Hagyjuk pihenni, hogy magába szívja a tejet. A darált húst nagy keverőtálba tesszük, hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA marhalábszárról eltávolítjuk a hártyákat, a túlzottan kemény inakat és a felesleges faggyút. Az így előkészített húst 5-6 centis darabokra vágjuk és megsózzuk. Egy lábasban olaja...
Elkészítési idő: 40 perc+1 óra Nehézség: KönnyűA húst letörölgetjük papírkendővel, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk fél órát. A rostok szeretik.:) A húst nem sózzuk és borsozzuk előre! Egy öntöttvas serpenyőbe teszünk egy k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hust vagjuk vekony csikokra, fuszerezzuk soval, borssal, vegul lisztezzuk be. A megtisztitott hagymat vagjuk kockara, a gombat tisztitsuk meg es apritsuk fel. A vajat serpenyoben...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes