menu

Családireceptkönyv.hu

Zserbó (Gerbaud) szelet


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
3 db tojássárga
3 evőkanál porcukor
1,5 dl langyos tej
1,5 evőkanál tejföl
csipet só
reszelt citromhéj
♥ TÖLTELÉK:
kb 80 dkg sárgabaracklekvár
30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
♥ BEHÚZÁS:
20 dkg bevonó csoki
5 dkg fehér csoki

Elkészítés:


Tálba kimérünk 60 dkg lisztet, beleteszünk 3 tojássárgát, 25 dkg margarint, 3 ek. tejfölt, csipet sót, és 3 ek porcukrot.
Reszeljünk bele egy kis citromhéjat, majd kézzel gyúrjuk a tésztát, mert ez túl kemény lenne a gépnek.
Az élesztőt felfuttatjuk : 1,5 dl langyos tejbe belemorzsolunk 3 dkg élesztőt a tálból kiveszünk 1 e.kanál lisztes cukrot, és belekeverjük
az élesztős tejbe. Hafelfutott az élesztő, beleöntjük a lisztes tálba. Kézzel gyúrjuk a tésztát, először alaposan kidolgozzuk a tálban, majd mikor teljesen összeállt,
kicsit átgyúrjuk lisztezett deszkán. 4 részre osztjuk, lehetőleg egyenlő nagyságúak legyenek. Cipó formára alakítjuk őket, majd félre tesszük kelni. (kb 1/2 óra)
Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, és a méretére kinyűjtjuk az egyik cipót, és a tepsibe helyezzük. Kb 5 evőkanálnyi baracklekvárt elkenünk a lapon, ne legyen túl vastag
a lekvár, nehogy eláztassa a tésztát. Megszórjuk cukros dióval jó vastagon, majd habkártyával elegyengetjük.
Kinyújtjuk a következő lapot, és ráhelyezzük a diós töltelékre. , Majd megismételjük az előzőeket. Csak 3 lapra kerül töltelék, a 4-ik lapot nem kenjük meg, viszont jó hegyes villával
jócskán megszurkáljuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 180°-ra, alsó felső sütéssel kb. 30-35 perc alatt megsül a tészta. Hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk.
Az alját fogjuk bevonni, az simább. Mikor kihűlt, egy másik tepsi segítségével átfordítjuk.
35 dkg darált dióban elkeverünk 20 dkg porcukrot, ez lesz a diós töltelék.
Mialatt a tészta hűl, felolvasztjuk a bevonót. Kb 20 dkg csoki, (bevonó és csokipasztilla vegyesen)
A fehér csokit is felolvasztjuk, abból csak kevés kell a díszítéshez.
Elkészítünk egy spriccelő zacskót . Sütőpapírból kivágunk egy nem egyenlő szárú háromszöget, amit kúp alakban felcsavarunk úgy,
hogy a hegyes végén ne legyen luk. Felső részén behajtjuk a papírt, (rögzítjük) majd a tölcsérbe kanalazzuk a fehér csokit. Felső végét elzárjuk, hegyes végéből levágunk egy kicsit, hogy csíkot tudjunk húzni a csokival.
Bevonjuk a süteményt a felolvasztott bevonóval, és elegyengetjük a felszínét.
A fehér csokoládéval oda-vissza irányban végigcsíkozzuk a felszínt.
Ezután egy nagy késsel párhuzamosan elhúzzuk a fehér csíkokat.
Ha kész, kicsit az asztallaphoz ütögetjük a tepsit, így szép egyenletessé válik a díszítés.
Hagyjuk megdermedni a csokoládét, mielőtt felvágjuk.

Zserbó (Gerbaud) szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
505. Habos fánk
505. Habos fánk

Hozzávalókat összegyúrni. Keleszteni. Vékonyra nyújtani,.tenyérnyi kockákra vágni. Töltelék:cukor, vaníliás cukor, ecet , tojásfehérje, gőz fölött keményre verni. Tölteni,négy sa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Lekváros - Katóka szelet
Lekváros - Katóka szelet

1. 3 lapot sütünk. 2. Töltelék: 1 lapot összetörünk és leöntjük 3 dl forró vaníliás tejjel. 3. Hozzá adunk 15 dkg cukrot, 10 dkg darált diót, 1 kanál kakaót, 2 kanál barackl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Charlotte-háromféle krémmel
Charlotte-háromféle krémmel

Recept, egy kb 10 szeletes formára : Vaníliakrém 50 g felvert tejszín 50 g fehércsokoládé ¼ Rúd vanília kikapart belseje A vaníliakrém elkészítésével kezdjük a munkát...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Közepes
share
pávaszem meggyes
pávaszem meggyes

lisztet, a margarint és a tojás sárgájákat összegyúrjuk a tejjel és cukorral felfuttatott élesztővel. Kettő cipót formálunk belőle és 20 percig pihentetjük. A tojások fehérjét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk