Sütőformához:
25 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
1,5 dl habtejszín
csipet só
1 kk őrölt fahéj
Szilvás réteg hozzávalói:
50-60 dkg szilva
3 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
A tetejére való szóráshoz:
2-3 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
A lisztet, a csipet sót, és a vajat tegyük egy tálba és morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, őrölt fahajat, és sütőport.
Végül keverjük hozzá az egész tojást, és a habtejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben túl lágy lenne a tészta, még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá)
A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki, majd keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, ízlés szerint fahéjjal, és a pudingporral (v. étkezési keményítővel).
A sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a szilvás keveréket. Egyenletesen igazítsuk el, majd a tésztából formázzunk kb. egyforma golyókat, és helyezzük a szilva tetejére.(nem baj ha maradnak kisebb hézagok, mert a tészta sütés közben kicsit megnő)
A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd szórjuk meg vele a tészta tetejét.
Helyezzük be a formát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni. Én egy pohár tejfölt kikevertem porcukorral, és vaníliás cukorral, majd a kitálalt sütemény tetejére csorgattam. Nagyon jól illik a szilva, és az ízesített tejföl egymáshoz.
A kefirt, tojást, cukrot, sót, szódabikarbónát egy tálba tesszük, összekeverjük és 5 percig állni hagyjuk (valószínű, hogy elkezd kicsit buborékozni). Hozzáadjuk az olajat, v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKrém: 1/2 l tej, 20 dkg cukor, 2 cs vaníliás pudingpor. Ezt összefőzzük és hűlni hagyjuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kétfelé vesszük. Az egyiket kinyújtjuk, tepsibe te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk, meghintjük fahéjjal és állni hagyjuk, amíg összekeverjük a tésztát. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA kukoricalisztet forró tejjel leforrázzuk. Kevés cukrot, sót, vaníliás cukrot, olvasztott vajat teszünk bele. Jól kikeverjük és papírral bélelt tepsibe öntjük. Lassan átsütjük. Ad...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz