Hozzávalók:
A tésztához:
80 dkg liszt
40 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
2 dl bor
Csipet só
Almatöltelék:
1,5 kg alma meghámozva, szeletelve
1 ek méz
2 ek cukor
2kk fahéj
1 kk szegfűszeg (ha őrölt, szerintem akkor elég ½ kk is)
2,5 dl bor
Az almát mézzel, cukorral, borral, fahéjjal, szegfűszeggel megpárolom. Nem szabad túlfőzni. Szűrőbe teszem és teljesen lecsepegtetem, a lecsepegő bort használom a dióhoz. Kiszedem belőle a szegfűszeg darabokat, ezután keverem bele a zsemlemorzsát.
Máktöltelék:
35 dkg mák darálva
2 narancs héja belereszelve
4 ek baracklekvár
20 dkg cukor
10 dkg mazsola,
2 dl bor
Felfőzöm és elkeverem benne a lekvárt.
Szilvalekvár:
5 dl házi szilvalekvár
20 dkg aszalt szilva felaprítva
Diótöltelék:
35 dkg dió
10 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 tábla étcsokoládé
1,5 dl bor
A diót durvára darálom, majd a többi hozzávalóval együtt felfőzöm.
Érdemes az édességét ellenőrizni (mindegyik tölteléknek), mert van aki édesebben szereti, lehet még több cukrot tenni bele.
Az eredeti receptben nincs aszalt szilva, de mióta kipróbáltuk így, azóta mindig teszünk bele, nagyon finom lesz tőle.
Minden tölteléknek teljesen hidegnek kell lennie!
A tésztát öt részre osztom és akkorára nyújtom, mint a tepsi mérete. Sütőpapírral kibélelem a tepsit, erre kerül az első réteg tészta, majd rá a töltelék a legfelső réteg a szilvalekvár legyen, a tetején a tésztával. Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, majd 150 C-ra előmelegített sütőben sütjük 3 órán keresztül.
Zuerst Butter und Zucker in eine Schüssel geben und verrühren. Dann die gemahlenen Haselnüsse und Mandeln zugeben. Zuletzt das Mehl unterkneten. Aus dem Teig Rollen formen (jewe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tortalaphoz egy 22 cm-es, kapcsos forma aljára sütőpapírt szorítottam és ezután a formát kivajaztam (a papírozott alját is). A sütőt előmelegítettem 150 °C-ra. A csokoládét a v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 26 dkg cukorból + 2,5 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk. Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a (korábban forró vízzel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent kezdjünk a margarin olvasztásával, és ebbe szórjuk is bele a narancsot, hogy picit puhuljon, meg a mézet. A száraz részeket összekeverjük, és hozzáadjuk a mézes-narancsos...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű