2 csomag vaníliaízű pudingpor
6 csapott evőkanál kristálycukor
8 dl tej
a tésztához:
6 tojás
18 dkg kristálycukor
1 dl víz
1/2 dl étolaj
15 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
csipet só
pár csepp citromlé
2 evőkanál keserű kakaópor
a tetejére:
90 dkg (2 nagy pohár) tejföl
5 evőkanál porcukor
fahéj (nálam keserű kakaópor)
Először a pudingot készítettem el: a pudingporokat egy nagy lábasban elkevertem a cukorral és kevés tejjel, amikor szép csomómentes lett, hozzáadtam a többi tejet, és kis lángon, gyakran megkeverve (a szokott módon) pudingot főztem belőle.
Hűlni hagytam, közben időnként meg-megkevertem.
A tésztához szétválasztottam a tojásokat, a sárgákat habosra-krémesre kevertem a cukorral.
Hozzáadtam a vizet és az olajat is.
A finomlisztet elkevertem a sütőporral, átszitáltam, hozzáadtam a sót és a réteslisztet, majd az egészet a tojásos masszába kevertem/forgattam.
A fehérjékből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadva néhány cseppnyi citromlevet is.
A habot nagyon óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a tésztába.
A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam.
Másik felében elkevertem az átszitált kakaóport, majd ráöntöttem a világos masszára és villa segítségével márványosra mintáztam.
Az időközben langyosra hűlt pudingot teáskanállal adagolva a márványos tészta tetejére rakosgattam.
Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütöttem, majd a hőfokot visszavettem 180 fokra, és fél óra alatt a tésztát készre sütöttem.
Amíg sült a tészta, a tejfölhöz hozzáadtam a porcukrot és habverővel simára kevertem.
A sütőből kivett, készre sült, forró tésztára azon nyomban ráöntöttem a cukros tejfölt, elsimítva a tetejét.
Hagytam teljesen kihűlni, majd 3-4 órára hűtőbe tettem.
Kockákra vágva, tetejét kakaóporral megszórva kínáltam.
4 tojás sárgáját kikeverjük 5 dkg kristálycukorral. Belereszeljük egy citrom héját és hozzáadjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét. Beleöntünk 5 dkg olvasztott vajat, hozzáöntünk 2,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból gyúrjunk egy félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe keverjük el. A gyúrt tésztánkat osszuk el 4 felé, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba beleöntjük az olajat, cukrot, tejet, vanília aromát, és beleütjük a 4 tojást. Kézi habverő segítségével jól elkeverjük. Híg masszát kapunk. A vaníliás részhez kimérjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy piskótát sütöttem meg, egy 32x20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 20 perc alatt. A krémhez 3 dl tejet felforraltam, majd folyamatos keverés közben hozzáöntöttem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű