zzávalók a tésztához: kb. 25-30 darabhoz
- 50 dkg sima liszt
- 15 dkg zsír
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál só
A töltelékhez:
- 10-15 dkg sonka
- 2 dl tejföl
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só és őrölt bors ízlés szerint
+ a tetejére 1 db felvert tojás
1. Kb. 1 dl langyos tejben az 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez apróra vágjuk a sonkát és a megtisztított hagymát, majd összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, ízesítjük sóval, őrölt borssal.
3. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 5 mm vastagra, majd egyenlő négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk tölteléket és a két szélét összecsípjük (érdemes jó erősen összecsípni, hogy sütés közben ne nyíljanak szét). Sütőpapíros tepsire tesszük egymástól picit távolabb, mert sütés közben megnőnek egy picit - tetejét lekenjük a felvert tojással.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13 percig sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - nálam 13 percig sültek)
Az élesztőt futtassuk fel tejben cukorral. A lisztet szitáljuk le. Dagasztó gépbe rakjuk bele hozzáadjuk a margarint, tojást, sót, tejfölt,a megtört tökmagot, és a felfuttatott éle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sajtot és a tejben feloldott szódabikarbonátot, sima tésztává gyúrjuk. A sütőt 200 fokra előmelegít...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűTegyük a tésztát egy sütőpapírra. Locsoljunk rá kevés olíva olajat, szórjuk meg sóval, borssal, rozmaringgal. Szórjuk a tetejére a reszelt sajtot. Vágjunk hosszú csíkokat a tésztáb...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA szezámmaggal, sóval vegyített liszttel elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tejet, a mustárt, majd jól összegyúrjuk. Kb. 15cm hosszú hen...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű