menu

Családireceptkönyv.hu

Francia briós


Írta:

Elk. idő: 1.5 óra
Adag: 4-5 fő
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


• 500 g búzaliszt (BL55)
• 50 g porcukor
• 50 g vaj
• 30 g élesztő (friss)
• 6 g só
• 1 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
• 220 ml 2,8%-os tej
• 6 g vaníliás cukor - bourbon
• 1 db citrom héja

A kenéshez
• 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Elkészítés:


1. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a kerámia formákat.
2. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima felületet adni, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába!
3. Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük.
4. Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre - 8 darab briós esetén. Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki.
5. A kigömbölyített tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.
6. A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 8 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük. Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.
7. Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
8. A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba. Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át. Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, ollóval 3 helyen becsipkedjük a peremüket.
9. Az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A briósokat teavajjal, dzsemmel vagy tejjel tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Kakaós - Színes kekszek
Kakaós - Színes kekszek

1. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sót és a sütőport és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy ne túl ragadós tésztát kapjunk. 2. A té...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Rumos szelet
Rumos szelet

Liszt vaj 2 tojás 20 dkg cukorból tésztát gyúrunk. Fél cm-re nyújtjuk. Majd a kikent tepsibe félig megsütjük. 30 dkg cukor, 6 tojássárga, 2 e.k. rum kikeverjük. 30 dkg diót gőz...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Stolverk szelet
Stolverk szelet

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával + -margarint bele dörzsöljük + -porcukor + tojások + kakaó elkeverjük kevés tejjel össze gyurjuk -4 lapot sütünk a közepes tepsi hátán...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Közepes
share
Avatar Mézeskalács
Mézeskalács

A lisztet, a porcukrot átszitálom és hozzáadom a szódabikarbónát, a mk fűszerkeveréket, a sót, majd a tojásokat, a margarint és a mézet. Jól összedolgozom. Ha morzsás, akkor addig...

Elkészítési idő: 10-12 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk