menu

Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács


Írta:

Elk. idő: 2-3 óra
Adag: 6-7 fő
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


• 1 kg finomliszt
• 30 dkg porcukor
• 1 csipet só
• 30-40 dkg virágméz
• 3 tojás
• 15 dkg margarin
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 3 dkg fahéj
• 1 dkg őrölt szegfűszeg
• 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg

Elkészítés:


1. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.
2. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz.
3. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
4. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik.
5. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
6. A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.
7. Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. 8. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.

Díszítés: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet vagy ehető gyöngyökkel is díszíthetsz!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bory mama
Meggyes-mákos "dobálós"
Meggyes-mákos "dobálós"

A tojássárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a joghurtot, az olvasztott vajat, ezzel is kikeverem, majd mehet hozzá a sütőpor, a mák, a liszt, alaposan összedolgozom, majd...

Elkészítési idő: 10p+sütési idő
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós csiga (kelt tészta)
Kakaós csiga (kelt tészta)

ELKÉSZÍTÉS A különlegesen finom kakaós csiga elkészítéséhez átszitáljuk a lisztet. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojá...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Gyümölcs torta sütés nélkül
Gyümölcs torta sütés nélkül

Rétegenként rakom egymásra, mindig hűtőben dermesztem az előző réteget. Meg kell várni, amíg teljesen megderemed egyébként szétfolyik A lapzselatint mindig beáztatom, kinyomkodom...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ruman Imre
Banános tigris rolád
Banános tigris rolád

A tészta elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd a tojások sárgáját, a porcukort és a vanília kivonatot krémesre keverjük és a végén hozzáadjuk a keményítőt is. Egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk