4 szelet marhahús /rostélyos,marhacomb vagy felsál/
10 dkg füstölt szalonna
3 fej hagyma
2 db tv paprika
4 gerezd foghagyma
2 evőkanál paradicsomsűrítmény
1 evőkanál pirospaprika
½ teáskanál tört köménymag
1 teáskanál szárított majoránna
só, bors ízlés szerint
Burgonyagfánk hozzávalói:
40 dkg liszt, 40 dkg főtt krumpli, 1 tojás, 4 dkg élesztő, 1 ½ dl tej, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, olaj a kisütéshez
A marhahús széleit bevagdosom, majd kicsit kiverem, sózom, borsozom, mustárral megkenem, beleteszem egy zárható edénybe, és öntök rá olajat, úgy hogy betakarja. Hűtőbe teszem éjszakára. /lehet 2-3 napra is/.
Az apró kockára vágott szalonnát zsírjára sütöm, ha kész kiszedem a zsírból egy nagyobb sütőtálba. A szalonna zsírban elősütöm 1-1 percig a bepácolt húsokat, majd a szalonna tetejére teszem. A visszamaradt zsiradékban /ha kevés teszek hozzá még olajat/, üvegesre párolom az apró kockára vágott hagymát és paprikát. Ha kész teszek rá 2 ek paradicsomsűrítményt és azzal is kicsit pirítom. Sózom, borsozom, hozzáadom a tört köményt, belemorzsolom a majoránnát és végül a vékony szeletekre vágott foghagymát is rászórom és elkeverem. A tetejét megszórom pirospaprikával, ezután felöntöm kevés vízzel. Egy-két percig közepes hőfokon forralom, megkóstolom, kell-e még fűszerezni, majd az egészet a tálban lévő húsra öntöm. Összerázom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húsokat. Lefedem és addig főzöm lassú tűzön míg a hús meg nem puhul. /Lehet sütőtálba is tenni, akkor fóliával letakarom és 160 fokos sütőben kb.másfél óráig sütöm./ Ha elkészült, óvatosan kiszedem a húst, és egy kicsit botmixerrel összedolgozom a levet, majd a húst visszateszem, és tálalásig melegen tartom.
készítése:
Burgonyafánk
A megfőtt, kihűlt krumplit átnyomom, hozzáadom a kicsit felvert tojást, a lisztet, az előzőleg cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót. /Kicsit nehezen áll össze, de folyadékot ne adj már többet hozzá./ Letakarom az összegyúrt tésztát és duplájára kelesztem /kb3/4 óra/
1, 5 cm vastagra kinyújtom és kb. 8x8 cm kockákra vágom. Míg az olaj melegszik hagyom kelni a gyúródeszkán. Forró olajba kisütöm.
A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpárolunk egy fej finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a 2 gerezd finomra vágott fokhagymát, tekerünk rajta egyet és jöhet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lehártyázott, megtisztított, szobahőmérsékletű bélszínt alaposan sózzuk-borsozzuk. Egy vastag aljú serpenyőt tűzforróra hevítünk és két evőkanálnyi olajon minden oldalán (a vágot...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesTészta: A finomlisztet beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojást a vizet és a sót, és összegyúrjuk. Így egy leveles tészta keménységű tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva fél ó...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesAz olajbol, a durvára tört borsból mustárral és fokhagymával pávot készítek. A husokat jó bedörzsölöm vele, majd zacskóba rakom és vákumozós fólia hegesztővel bezárom őket 3 napra...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz