30 dkg liszt
csipet só
2.e.k. cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojássárgája
1 e.k. rum vagy pálinka
2 dl habtejszín (nem kell felverni)
1 e.k. citromlé
.
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, a cukrokkal, a tojások sárgájával és a tejszínnel, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Amikor a tésztát összegyúrtuk, ketté vesszük, aztán egyiket a másik után jó vékonyra kinyújtjuk. Fölvágjuk derelyevágóval kb. 5-6 cm széles csíkokra, majd téglalap alakra. Minden téglalapot hosszában behasítunk, és az egyik hosszabb csücsköt áthúzzuk a nyíláson. Kis masniszerű formát kapnunk.
Jó bő, forró olajban kisütjük a kis tésztákat. Az olaj legyen forró, de ne égessen, a fánkoknak gyöngyözve kell sülniük benne. Ne tegyünk sokat egyszerre, mert megdagadnak kicsit. Papírtörlőkendőre szedjük ki, és egyből megszórjuk porcukorral.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, 4-5 mm-re nyújtom, csillag, éskarácsonyi figurákkal szaggatom, sütőpapíron vagy gyengén kikent, lisztezett tepsiben 180 fokos sütőben sütöm....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet a kakaóporral, a sóval, a porcukorral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Mehet hozzá az olvasztott, de nem forró étcsoki, a tojás sárgája, és a rum. Gyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben a tápiókát a vanília kivonattal és az eritrittel, kis lángon, folyamatos kevergetés közben puhára főzzük. Akkor van készen, amikor a szemek jelentősen megduzzadnak és átlá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kávéporokat kikeverjük a meglangyosított tejjel. A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk egy 28x40 cm-es zsírozott, lisztezett tepsiben, 190 °C-on, kb. 25 perc alatt. Tűpróbával...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű