Tésztához
50 dkg liszt
14 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
15 dkg zsír
2 egész tojás
2-3 evőkanál tejföl
Töltelékhez
2 kg alma (kb. 1,30 kg reszelt alma)
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
2 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál gríz
2 evőkanál zsemlemorzsa
Tetejére
1 tojás
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírral. Amikor már jó morzsalékos, simára gyúrjuk a tojással és a tejföllel. A tésztát fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, és néhány perc várakozás után kicsavarjuk. Ezután hozzáadjuk a megmaradt cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a grízt.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket adagot akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 22x33 cm-es tepsit, amelyet alaposan kikenünk zsírral és kiszórunk liszttel. A tészta lapot megszórjuk a zsemlemorzsával, rátesszük az alma tölteléket, kinyújtjuk a másik tésztát is, és beborítjuk vele a tölteléket.
A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, éles késsel, rács alakban, éppen csak megkarcoljuk a tészta tetejét, majd egy villával, megszurkáljuk.
180 fokosra előmelegített sütőben kb.30 perc alatt pirosra sütjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük. Az egyiket még egyszer elfelezzük. A két kisebbet kinyújtjuk fél centi vastagságúra, (kb. 30 x 25 cmtepsi méret) és 180 fokos előm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés tejben megfuttatjuk . A lisztet a vajjal ,tojások sárgájával és az egyéb hozzávalóval összedolgozzuk. A jól kidolgozott tészta felülete sima, nem lágy ,de jól kez...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: NehézA tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű