menu

Családireceptkönyv.hu

Elefánt könnycsepp


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 14 szelet
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A piskótához

4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1.3 csipet só
168 g kristálycukor
140 g búzaliszt (BL55)
4 evőkanál víz
2.7 evőkanál kakaópor - holland
9.7 g sütőpor

A töltelékhez

28 g pudingpor (vaníliás)
210 ml 2,8%-os tej
140 g vaj
140 g porcukor
1.3 evőkanál kakaópor - holland
1.3 db banán (meghámozva)

A csokimázhoz

140 g étcsokoládé (60%-os)
70 g vaj

Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával.
A tojássárgákat, és a cukrot habosra keverjük.
A cukros sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a vizet és a sütőport, majd alaposan kikeverjük.
A masszába forgatjuk a tojásfehérje habot, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tepsi mérete 20x30 cm és 5 cm magas. 180 C fokos sütőben 20 percig sütjük. A sütés ideje és hőfoka sütőfüggő, érdemes időnként ellenőrizni.
Az elkészült piskótalapról eltávolítjuk a sütőpapírt. Egy másik, tiszta sütőpapírba, vagy nedves konyharuhába csomagolva a keskenyebb oldaláról indulva feltekerjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nekem erre a célra a sütőpapír vált be a legjobban.
A krémhez összefőzzük a pudingport és a tejet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy keverőtálba tesszük a puha vajat, a porcukrot és a vanília pudingot, majd alaposan kihabosítjuk.
A kihűlt piskótalapot kiterítjük, majd rákenjük a krém felét.
A maradék krémhez adjuk a kakaóport, alaposan összekeverjük, majd rásimítjuk a fehér krémre.
A banánt a piskóta méretére vágjuk, a keskenyebb oldal szélére helyezzük.
Óvatosan feltekerjük.
A csokimázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét a vajjal. Kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan bevonjuk vele a rácsra helyezett piskótatekercset. Pár órára hűtőbe tesszük a süteményt.
Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk az elkészült elefánt könnycseppet.

Trükkök, tippek, praktikák:



Teljes elkészülési idő
30 perc az előkészület, 20 perc a sütés, 20 perc a hűlés, 30 perc az összeállítás
100 perc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Gyömbéres keksz
Gyömbéres keksz

A sütőt melegítsd be 190 fokra (nem légkeverés). Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot és a fűszereket. Tul...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Könnyű krémes szelet
Könnyű krémes szelet

Elkészítjük a pudingot. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd belekeverjük a felvert tejszínhabot. Ha magasabbra akarjuk a krémet, nyugodtan használjunk több tejszínt! Egy jénai tálat bebo...

Elkészítési idő: 15 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Palacsinta
Palacsinta

A hozzávalókat összekeverem és olajon megsütöm. Ízesítem pl. kakaóval, túróval, mogyorókrémmel, mézzel.

Elkészítési idő: 30-60
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mekis almás táska-Paleo
Mekis almás táska-Paleo

Először a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat hámozd meg, vágd apróra. Keverd össze a vízzel, citromlével, add hozzá az édesítőt és a fahéjat. Alacsony lá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk