menu

Családireceptkönyv.hu

Fűszerek III.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Római kömény

Népies neve: kuminmag, egyiptomi köményA mi köményünkre hasonlít, azonban fanyarabb, csípősebb, markánsabb ízű. Keverik sajtba, sütik kenyérbe, hintik pogácsára, péksüteményekre. Erősen pikáns ételek, levesek, rizsköretek készítésénél használjuk.

Rozmaring

Népies neve: antósfű, rozmarinA fűszer jellemző, enyhén kámforra emlékeztető illatú, keserű, aromás ízű. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, töltelékek, gombás készítmények és az ecetes halételek kedvelt fűszere.

Sáfrány

Népies neve: bécsi sáfrány, fűszersáfrány, spanyol sáfrányA virág bibéje adja a fűszert, melynek begyűjtése nagyon fáradságos munka, mivel 80-100000 bibe kell 1kg száraz fűszer előállításához. Emiatt tartozik a világ legdrágább fűszerei közé. A sáfrány vöröses barnás színű, aromás illatú, kesernyés, fűszeres ízű növény. Fűszerként és szinezőanyagként egyaránt használják.

Sáfrányos szeklice

Népies neve: magyar pirosító, olajözön, pórsáfrány, szekliceNálunk több helyen termesztett, sátorozó fészkű fűszernővény. A fészekből kicsipegetett szirmok szolgáltatják a fűszert. Egyes konyhaételek, sütemények, tészták, italok színezésére használják.

Szegfűbors

Népies neve: jamaicai bors, piment, angol fűszerÍzében borsra, illatában szegfűszeg és fahéj keverékére emlékeztet. Ráncos héjának színe vörösesbarna vagy sötétbarna, illata aromás, gyengén égető ízű. Hasonló fűszerezési célokat szolgál, mint a többi borsfajta, de mindenekelőtt pácok, szószok, pástétomok, halételek, saláták speciális ízesítője. Nagyon keveset kell használni belőle.

Elkészítés:


Szegfűszeg

Népies neve: fűszerszegfű, szegecskeEgyike a legrégibb és a legkedveltebb aromájú fűszereknek. A fűszer jellemző, kellemes, fűszeres illatú, kesernyés, édeskés ízű. A fűszerek közül a legtöbb illóolajat (16-25%) tartalmazza. Befőttek, kompótok, tészták, néha sültek ízesítésére használják.

Szerecsendió

Népies neve: máciszdió, muskátdióAz értékes, nemes fűszerek közé sorolják. Erős illatát és jellegzetes ízét magas illóolaj-tartalma adja. Levesek, főzelékek, vadhúsok, mártások fűszere.

Szurokfű ( Oregánó )

Népies neve: balzsamfű, fekete gyopár, kasbókLeginkább az olasz konyha ételeinek fűszere. Hatásában és aromájában hasonlít a majoránnára és a kakukkfűre.

A szurokfû a majoránna vadon növõ alakja. Az ókorban szórófûnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki.

Teája étvágygerjesztõ, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. Egyes levesek, fõzelékek, bab-, paradicsom-, töltelékek ízesítésére használják.



Tárkony

Népies neve: esztragon, tárkonyürömJellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű, értékes konyhafűszer. Friss, zöld állapotban vagy szárítva használják. Különleges ízű salátafűszerek és ecetes savanyúságok eltevéséhez szolgáló ízesítők alkotórésze.Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentõ, ezért cukorbetegeknek gyakran adjuk.

Torma

Népies neve: csípős torma, orrtekerő tormaAromás, kellemesen csípős íze folytán általánosan kedvelt fűszernövény. A legismertebb elkészítési módja: kevés vízhez ecetet, sót, cukrot teszünk, és ezzel keverjük össze a lángon hirtelen átmelegített tormát.

Turbolya

Népies neve: olasz saláta, illatos turbolyaÁnizsra emlékeztető illatú, édeskés ízű növény, melyet már az ókori rómaiak is használtak. Speciális zöldségleves, tyúk, báránysültek ízletes fűszere.

Vanília

Népies neve: kerti vanília, vanillinAz egyik legfinomabb és legaromásabb külföldi fűszerünk. Sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek, édes ételek ízesítésére használják.

Vasfű

Népies neve: ecetfű, keserűfű, lakatfűHasznos kiegészítő fűszer a konyhában. Friss hajtásai kitűnően ízesítik a salátákat és a különböző leveseket. Jellegzetes sós íze miatt jól lehet használni ott, ahol egészségügyi okokból sómentes ételek fogyasztását írják elő.

Zeller

Népies neve: cellerKözismert konyhanövény levele és gumója szolgáltatja az illatosan aromás, édeskésen fanyar ízű fűszeradalékot.

Trükkök, tippek, praktikák:


Zsálya

Népies neve: kerti zsályaKözkedvelt ételízesítő. Óvatosan használva vagy más fűszernövénnyel párosítva meglepő, érdekes ízt ad az ételnek. Zsályával ízesíthetjük a zsíros húsételeket és azok köreteit, lágy sajtok és főtt tészták fűszerezésére is kiválóan alkalmas.

Gyógyhatása: vértisztító, gyulladásgátló és fertõtlenítõ hatású. Teája kiváló gargalizálószer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén. Jó hatással van a májra és az epére. Segít izzadás, bélhurut és hasmenés esetén. Fürdõvízben forrázata izomfájdalmakat és alhasi gyulladásokat gyógyít.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Henrietta
Rakott krumpli
Rakott krumpli

A burgonyát és a tojást sós vízben megfőzzük,a tojást megtisztítjuk és karikára vágjuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk és serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy tepsi aljára egy s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
KONYHAI KISOKOS.mértékegység átszámolása..zöldségek
KONYHAI KISOKOS.mértékegység átszámolása..zöldségek

ZÖLDSÉGEK 10 nagyobb burgonya: 1,2 kg 10 közepes méretű burgonya: 1 kg 1 közepes nagyságú alma: 10 dkg 1 közepes fej káposzta: 1- 1,5 dkg 1 közepes fej kelkáposzta: 70- 75 g...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Mediterrán lecsós csirkemell
Mediterrán lecsós csirkemell

A csirket elötte megpiritjuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Panda mama
Kenyérlángos
Kenyérlángos

Az összekockázott krumplit sós vízben megfőzzük, melegen áttörjük és hűlni hagyjuk. Az élesztőt felfuttatjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben. A lisztet összegyúrjuk a krumplival, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk