50 dkg leveles vajas tészta
A töltelékhez
50 dkg darált hús (lehet sertés, csirke, pulyka is)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
só
kevés őrölt bors
kevés őrölt kömény
1-2 evőkanál olaj
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál liszt
A díszítéshez
1 tojás
reszelt sajt vagy különféle magvak
Fölhevítjük az olajat, beletesszük az apró kockára vágott vöröshagymát, megszórjuk a köménnyel meg az őrölt borssal, és állandóan kevergetve üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, kevergetve alaposan megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk a pirospaprikával. (A csirkehús tíz perc alatt átsül. Ha sertés- vagy marhahúst használunk, akkor a megpirított húst felöntjük kb. egy dl vízzel vagy húslevessel, és puhára pároljuk.)
Elkeverjük a tejfölben a lisztet. Miután megpuhult a hús, belereszeljük a fokhagymát, aztán hozzáadjuk a lisztes tejfölt, kevergetve még 2-3 percig főzzük, aztán levesszük a tűzről, és kihűtjük.
2-3 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk a leveles tésztát, azután kb. 8 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe fél evőkanálnyi tölteléket teszünk. Átlósan félbehajtjuk a tésztát, és nagyon alaposan össze-nyomkodjuk a széleit. (Én villával szoktam körbenyomkodni.) Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a megtöltött tésztabatyukat, a tetejüket átkenjük a lazán fölvert tojással (lehetőleg minél kevesebb folyjon a tészta oldalára), azután megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal. 220 fokra melegített sütőben aranybarnára sütjük.
Melegen is, hidegen is finom.
A kolbászt karikázzuk fel, pirítsuk meg, és egy aprítóban pépesítsük. A vajat a liszttel morzsoljuk el, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze, az instant élesztőt nem kell...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA tejből elveszünk 1,5 dl-t és a kristálycukorral együtt meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, a liszttel, a sóval, a tejporra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat gyúrd össze, oszd több kisebb gombócra, úgy egyszerűbb vékonyra nyújtani. Két sütőpípír között nyújtsd ki olyan vékonyra, amilyenre tudod. Derelyevágóval vagy pizzav...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű