menu

Családireceptkönyv.hu

Káposztás bukta


Írta:

Elk. idő: 1.5 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 1 dl langyos tej,
- kb. 2-2,3 dl langyos víz vagy amennyitől egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk,
- 2 dkg élesztő,
- 5 dkg cukor,
- 50 dkg liszt,
- 1 kiskanál só,
- 7 dkg zsír, olvasztva,
- 1 tojássárgája a tésztába (én nem tettem bele),
- 1 tojás a kenéshez (én nem kentem le tojással, csak olvasztott zsírral),
- 2 fej káposzta,
- só,
- bors,
- húsos szalonna (ízlés szerint, én csak másfél ujjnyit használtam, éppen csak azért, hogy fűszerezze az ételt),
- zsír a káposzta párolásához,
- egész köménymag a szóráshoz.

Elkészítés:


1. A káposztát lereszeljük, megsózzuk, majd állni hagyjuk (kb. 30 percig). Utána a levét kicsavarjuk és zsiradékon megpirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk.

2. A szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk, majd összekeverjük a kész káposztával.

3. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, egy evőkanál cukorral összekeverjük, majd megszórjuk egy evőkanál liszttel. Felfuttatjuk.

4. A lisztet, sót, maradék cukrot (és tojást, aki használ) tálba tesszük. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és valamennyi langyos vizet. Először ne tegyünk sokat, mert lehet, hogy nem lesz szükség a 2 dl-re. Kezdjük el dagasztani a tésztát. Mikor jól összeállt, akkor adjuk hozzá több részletben az olvasztott zsírt. Egy könnyű, lágy, de semmiképp nem ragacsos tésztát kell kapni, amit addig dagasszunk, míg hólyagos nem lesz. Ekkor letakarjuk konyharuhával és kb. 45 percig pihentetjük a tésztát (ekkorra nagyjából duplájára kel).

5. A megkelt tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk (ízlés szerinti méretűre).

6. Mindegyiket megtöltjük káposztával, majd feltekerjük.

7. Egy közepes méretű tepsit kizsírozunk. Ebbe helyezzük a megtöltött buktákat úgy, hogy a bukták tetejét, oldalát is bekenjük nagyon vékonyan egy kevés olvasztott zsírral.

8. Szorosan tegyük egymás mellé a buktákat, hogy felfele nőjenek sülés közben. Tetejüket megszórjuk egész köménymaggal.

9. Negyed órát hagyjuk pihenni a megtöltött buktákat. Addig felmelegszik a sütő is. 180 fokos sütőben süssük 20-25 percig.

Kiegészítés: Kimaradt néhány négyzet, amibe nem jutott káposztás töltelék, így azokat sűrű, házi szilvalekvárral töltöttem meg. Úgy is nagyon finom volt.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Vajas-sajtos - sós kiflik
Vajas-sajtos - sós kiflik

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Hajtogatott sajtkrémes pogácsa
Hajtogatott sajtkrémes pogácsa

A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helye...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pehelykönnyű burgonyás pogácsa (Gabriella)
Pehelykönnyű burgonyás pogácsa (Gabriella)

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom az élesztős tejet, majd a tojást, margarint, főtt burgonyát és jól összegyúrom (ha nem elég...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Melinda
BMW muffin (Bele Minden Wacakot :) )
BMW muffin (Bele Minden Wacakot :) )

Azért lett BMW a neve, mert az alap tésztába bármit bele lehet tenni, ami éppen otthon van. Virslit, sonkát, tarját, kukoricát... vagy csak hagymát, ha más nincs otthon. Isteni min...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk