5 dkg élesztő
2 mokkáskanál cukor
1dl tej
70 dkg liszt
2 kicsi pohár kefir
2 tojás
1 dl étolaj
1 teáskanál só
25 dkg vaj
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
tojás a lekenéshez
a tetejére reszelt sajt, szezámmag
Az élesztőt a cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, a tojásokat, az étolajat, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. Közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle és 8 részre osztjuk.
A vajat habosra keverjük a sóval és négy részre osztjuk.
2-2 tészta gombócot kerek lappá nyújtunk. Az egyiket megkenünk egy adag sós vajjal és beborítjuk a másik lappal. 12 cikkre vágjuk a tésztát és kifliket formázunk belőle. Ugyan így járunk el a többi tésztával is.
Tepsibe tesszük a kifliket és 1 órát pihentetjük, majd megkenjük tojással és a tetejét megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal.
160 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A pihentetésre szánt egy óra alatt elkészíthetünk a kiflik mellé egy finom levest.
Összekeverjük a vajat, a lisztet, sót meg a tojást és tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Derelyevágóval csíkokat vágunk, majd összesodorjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot finomra lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk és csak a sárgáját adjuk a sajthoz. Beleszedjük a tejfölt, a puha vajat és simára keverjük. Beleszórjuk az élesztőt és össz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyűa tésztát kétfelé vettem és két részletben kentem rá a tölteléket, és nem trapézra, hanem inkább háromszögekre vágtam. Igaz, így feldőltek, és kicsit összesültek, de valami isteni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrok .Vékonyra kinyújtom és tetszés szerinti nagyságú kiszúróval kiszaggatom. A tojás fehérjét kicsit felverem, a sajtot és a virslit apró koc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű