45 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 dl tej
140 ml víz
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
A tetejére
2-3 evőkanál tej
liszt
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a sót, és a langyos vízzel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd zsömléket formázunk belőlük. Nyújtófával mindegyiket 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 20-30 percet pihentetjük.
Megkenjük a tésztakorongok tetejét tejjel, lisztbe mártjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Éles késsel kereszt alakban bevágjuk a zsömlék tetejét, és 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Az élesztőt pici cukorral kb. fél dl langyos tejben felfuttatom (ezt az előírt 2 dl-ből vesszük el). A lisztet,a vizet,a tejet,a vajat,a sót és a felfuttatott élesztőt néhány perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverjük, 2 perc alatt átgyúrjuk, folpackkal lezárjuk a tálat, és 2 óra hosszat szobahőmérsékleten tartjuk. Ezután hideg helyre tesszük (én a...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA cukkini végeit levágjuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. A lereszelt cukkinit összekeverjük a többi hozzávalóval, majd 10 percig állni hagyjuk. Közben a sütőt 220 fokra elő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűanyakovász hűtőből http://vadkovaszsuli.blogspot.hu/2017/05/hasznos-tudnivalok-anyakovaszrol.html kovász frissítése http://vadkovaszsuli.blogspot.hu/2017/05/a-kovasz-frissites...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű