50 dkg liszt
3 dkg élesztő
8 dkg porcukor
80 g vaj
3 tojás sárgája
3,5 dl tej
2 mk só
A lisztet egy tálba szitáljuk.
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, míg felfut.
A lisztbe egy kis mélyedést fúrunk,
beleöntjük a felfuttatott élesztőt, betakarjuk egy kis liszttel.
20 percig pihentetjük letakarva.
20 perc után hozzátesszük a két tojás sárgáját, a sót, a tejet, és kézzel puha, homogén tésztává dolgozzuk.
A vajat megolvasztjuk, és 4-5 adagban beledolgozzuk a tésztába.
Mindig csak egy kicsit öntünk belőle, és megvárjuk,
míg a gyúrás következtében a tészta beissza.
Ha minden vajat felszívott a kalács, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát három egyenlő részre vágjuk.
Minden részt megfogunk a két végénél,
és finoman rázogatva hosszúra nyújtjuk.
Egymás mellé tesszük a három, hosszú tésztát,
az egyik végükön összefogjuk, és szépen összefonjuk.
A két végét, ha nem elég szép, óvatosan behajtjuk.
Vajjal vastagon kikent formába tesszük, és duplájára kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Ha a kalács megkelt, a harmadik tojás sárgájával
vastagon megkenjük, és kb. 40 perc alatt szép pirosasra sütjük.
Megvárjuk, míg picit hűl, és óvatosan rázogatva
kiszedjük a formából.
Rácson hűtsük ki, hogy ne szalonnásodjon!
Ha nem sonka mellé készítjük, akkor lehet bele tenni mazsolát!
Sütés előtt szezám maggal meg lehet szórni
♥ A vajkaremallához a vaníliarúd magjait kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt közepes lábosba tesszük. Mérsékelt láng felett a forrástól számított 40 perc alatt,gyakor...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőmelegítjük a sütőt 180 fok-ra. 2. Mondanám, hogy az összes lap tésztáját egyben keverjük be, de nem mondom, mert a harmadik-negyedik lap már egészen más állagú lenne így, mi...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat. A lisztet tálba rakjuk a fűszerekkel és a sütőporral. Az aszalt gyümölcsöket, ha darabosabbak, apróra vágjuk, a li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat hidegen, amikor jó kemény, almareszelőn egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a porcukrot és kézzel vagy keverőgéppel kidolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a liszteket, a csipet sót és...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű