- 2 ek margarin,
- 10 dkg méz,
- 25 dkg liszt,
- 5 dkg porcukor,
- 10 dkg darált dió,
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék,
- 1 cs szalakáli,
- 2 ek tej,
- 2 tojás,
A krémhez:
- 1 cs vaníliás pudingpor,
- 3 dl tej,
- 10 dkg porcukor,
- 12 dkg vaj,
- 2 cs vaníliás cukor,
- 1-2 ek rum,
- 15 dkg durvára vágott dió a díszítéshez,
Előkészítés:
A margarint és a mézet kis lábasban lassú tűzön kevergetve felforrósítjuk, majd langyosra hűtjük.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a darált dióval , a mézeskalács fűszerkeverékkel.
A szalakálit összekeverjük a tejjel.
Elkészítés:
A mézes masszába egyenként belekeverjük a tojásokat. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, a szalakális tejet és sima tésztává dolgozzuk.
Fóliával letakarva kb. 1 órát hűtőben pihentetjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kívágunk két 32x32 cm nagyságú sütőpapirt. Az egyiket beszorjuk liszttel, rátesszuk a tésztát, azt is beszorjuk liszttel, befedjük sutopapirral és a tésztát akkorára nyújtjuk, mint a papir. A felső papírt levesszuk, a másikat a tésztával ráhúzzuk a tepsire. Kb 15 percig sütjük
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd három egyenlő lappá vágjuk.
A pudingport a tejjel és egy ek cukorral sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral és a rummal.
Hozzáadjuk a pudingot és simára keverjük.
A krémet háromfelé osztjuk: megkenjük az első lapot, rátesszük a következőt, lazán ranyomjuk, majd megkenjük és befedjük az utolsóval.
Azt is megkenjük krémmel, villával mintákat húzunk ra és megszórjuk darált dióval.
Egy napra hidegre tesszük, hogy a mezes tészta jól átpuhuljon.
Tálaláskor pici mézet csurgatunk a szeletekre.
A csokoládét vízgőz fölött összeolvasztjuk a vajjal, majd kihűtjük. (De semmiképp sem szabad újra megszilárdulnia.) A tojásokat habosra, krémesre keverjük a cukorral, ezután hozzá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókat gyorsan össze dolgozzuk majd kinyujtjuk kiszurjuk kisütjük. Lekvárral össze ragasztjuk 2-2 korongot.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejet, és gyorsan egynemű tésztát gyúrunk.(Nem tévedés, cukor nem kell bele.) A hűtőbe rakjuk, a sütőt 175 fokra előmelegítjük. A to...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPorcukrot a tojással simára keverünk, azután deszkán a lisztel, sütőporral,vajjal és a vaniláscukorral jól eldolgozunk.Félujjnyi vastagra nyujtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk és z...
Elkészítési idő: kb.45 perc Nehézség: Könnyű