menu

Családireceptkönyv.hu

Hajtogatott sajtos-túrós pogácsa/Gabriella


Írta:

Elk. idő: 1
Adag: 40
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 50 dkg finom liszt átszitálva,
- fél dl langyos tej (50 ml),
- 4 dkg friss élesztő,
- 1 tojás,
- 10 dkg reszelt trappista sajt,
- 25 dkg túró,
- 1,5 dl tejföl,
- kb. 10-12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj,
- 2 tk só (vagy ízlés szerint),
A hajtogatáshoz:
kb. 15 dkg reszelt trappista sajt
- + 1 felvert tojás a tetejére a kenéshez
- 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:


A tejben simára keverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni). A lisztben elkeverjük a sót, összekeverjük a túróval és reszelt sajttal, elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Lágy tészta legyen, de ne legyen ragacsos! Ha esetleg úgy érezzük, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet.
Összegyúrás után enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra (max. 1 cm vastagra), egyenletesen szétszórjuk rajta a reszelt sajt felét, majd a képen látható módon hajtogatjuk: vagyis az egyik szélét ráhajtjuk a tészta 2/3-ra, majd erre rá a másik szélét is, aztán kettéhajtjuk.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztát, hogy ne száradjon ki és 30 percig pihentetjük.
Majd ismét kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, megismételjük a hajtogatást és 30 percre letakarjuk.
Végül kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm magasra (ne lapítsuk nagyon le), becsíkozzuk/rácsozzuk a tetejét és egyenletes kockákra/négyzetekre vágjuk (pogácsaszaggatót is lehet használni, de én most nem akartam, hogy maradjon le tészta, melyet ismét össze kell gyúrni és nyújtani, szaggatni - egyszerűbb volt most négyzetekre vágni).
Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire rakjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. ( A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, a hagyományos sütőben 200 fokos süssük.)

Hajtogatott sajtos-túrós pogácsa/Gabriella

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Töpörtyűs pogácsa
Töpörtyűs pogácsa

Bedagasztjuk, 30 perc kelesztés, utána kinyújtani, rákenni a töpcsit, hajtogatni, utánna még 2 x... 30 percenként hajtogatni... 200 fokon sütni... (hajtogatás a linken)

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Gelu Dóra
Szénhidrát csökkentett medvehagymás pogácsa
Szénhidrát csökkentett medvehagymás pogácsa

Elkészítés: A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és összegyúrjuk majd 30-40 percet hűtőbe tesszük pihenni. Amíg pihen a tészta addig a medvehagymát késsel apróra vágjuk egy...

Elkészítési idő: 1óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sós-sajtos stangli
Sós-sajtos stangli

A margarint összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a két egész tojást, a tejben felfuttatott élesztőt és ízlés szerint a sót, és az egészet jól összegyúrjuk. Gyúródeszkán kinyú...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sós-sajtos csiga
Sós-sajtos csiga

Tészta alapanyagait összegyúrni, 3 részre osztani, késfok vastagra nyújtani, és a töltelékkel megkenni. Felcsavarni, mint a beiglit. Hűtőbe tenni, másnap nagyon vékonyra szelni, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk