- 15-20 dkg szeletelt bacon,
- 80 kg darált sertéshús,
- 1 ek. aprított petrezselyemlevél,
- 2 db tojás,
- 2 db piritott zsemle vagy 2 kenyér,
- 1 dl víz,
- 8 db karfiolrózsa,
- ízlés szerint só,
- őrőlt kömény,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- őröltbors (ízlés szerint),
- 1 ek fűszerpaprika,
A karfiolrózsákat forró sósvízben 2-3 percig előfőzzük.
A zsemlét beáztatjuk a vízbe, majd kinyomjuk és szétmorzsoljuk. Nagyon apróra vágjuk a vöröshagymát, vagy lereszeljük, a fokhagymát kipréseljük. Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst, ízlés szerinti fűszereket, a tojásokat és a kinyomkodott zsemlét. Alaposan összegyúrjuk, ha esetleg túl lágyra sikerül, kevés zsemlemorzsát rakhatunk bele.
Az őzgerincformát kibéleljük füstölt baconnal. Az aljára és oldalára is masszát rakunk, majd belerakjuk a karfiolrózsákat. (Ha nem béleljük ki szalonnával a formát, akkor zsírral kenjük ki, és morzsával szórjuk meg, különben beleragad!)
A maradék masszával befedjük, az esetlegesen lelógó szalonnát ráhajtjuk, és a tetejére is rakhatunk még. Az őzgerincformát egy tepsibe tesszük, az esetlegesen kifolyó szaft miatt, s ha maradt a masszából, a tepsibe rakjuk a forma mellé.
180 fokon kb. 50 percig sütjük. Ezután kiborítjuk a formából a tepsire, és megpirítjuk rajta a szalonnát. Hagyjuk kicsit hűlni, mert akkor szépen lehet szeletelni.
Hidegen és melegen, egyaránt fogyasztható, tetszés szerinti körettel!
A nyers malaccsászárt sóval bedörzsöljük. A hagymákat és a zöldségeket megtisztítjuk, darabokra vágjuk. Egy sütőedényt zsírral kikenünk, szétterítjük benne a zöldségeket, rátesszük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVékonyra kiverjük a tarjaszeleteket, és szétosztjuk rá a kolbászt. Mindegyikre egy-egy szalonnaszeletet fektetünk, erre hagymakarikákat rakunk, és egyenként összegöngyöljük. Hústűv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húsgombóchoz: A darált húst összegyúrjuk a fűszerekkel, a tojással és a megmosott, nyers rizzsel. Vizes kézzel nagyobb gombócokat készítünk a fűszeres húsból. - Egy nagy lábasb...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA padlizsánt kettévágjuk, majd kivájjuk a húsát úgy, hogy hagyunk neki egy kevés peremet. A kivájt húst apró kockákra vágjuk. A fél padlizsánokat egy tepsire helyezzük. A hagymát...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes